måndag 31 januari 2011

God Jul från Statarlängan!


Fick min julklapp från Statarmuseet idag. Och så mycket skinka, fläsk och korv till fikan att det blev som ett litet julbord.
Så: från alla mina kluvna personligheter till er alla - en synnerligen GOD JUL!

Julklappen bestod av en söt liten flaska vinäger, en söt liten burk senap och en söt liten burk marmelad. Allt egentillverkat med spännande specialkryddningar. Dragonsenapen jag fick blev jag ytterst spänd på inför jul när jag satt och klistrade på söta små etiketter. Och en rejäl gammeldags klubba med en enormt lång pinne som jag är mest spänd på av allt!

Jag satt och transkriberade intervju idag för tredje arbetsdagen på raken. Det är ganska påfrestande då ljudupptagningen brusar mer än tusen Treo och det är svårt att hålla tre personer nära en liten gammeldags mikrofon i flera timmar. Ofta får jag lyssna på samma mening 30 gånger. Så när det väl är hyfsat tydligt blir man lycklig.

Nu börjar jag dessutom lära känna det intervjuade syskonparet och rentav gilla dem. Särskilt när de skrattar och berättar galna barn- och ungdomsminnen från sin stataruppväxt vid Torup och sin "legendariska" far Nils Nilsson som kämpade fram fackföreningen och uppgraderade statarna till lantarbetare. De närmast feodala klassmarkeringarna är skrämmande. Herrefolkets döttrar var självklara lucior. Trots detta umgick baronens, prästens och statarens barn med varandra. Övningskörde i slottsträdgården när pappa var på sommarsemester och försökte räfsa igen spåren efteråt. Snodde cigarrer från prästen och rökte upp tobaken i pipor så de blev sjuka och spydde och pappa Nils brast ut ett: "De har rögat, pågajävlarna!"

Så det är skitspännnade och kul samtidigt som det är ansträngande för både kropp (som förvrids där man ständigt spolar och trycker örat mot den gamla bandaren) och sinne! Och arbetsträlarnas röst och minnen ska fan fram! Att jag får starka vibbar av Ivar Lo:s ungdomsminnen Analfabeten som jag håller på med hemma är icke att förundras över. Funderar på att färda den ikväll. Fast jag måste ju upp tidigt även imorgon, fara till statarlängan, göra mitt dagsverke och förtjäna min naturalön i mat och fika som Fas 3-statare....! Fast jag statar mycket hellre där är på de flesta andra ställen med verkliga kapitalistiska godsherremetoder!

(G)råkalla Nordland



(G)råkalla jävla helvetesväder. Ja, jag älskar vintern. Men inte när det är så här. Bara grått och ruggigt. Man undrar om människan inte borde gå i ide nu. Som Mumintrollen gör redan i november. Åtminstone såna här dagar. De är fan inte anpassade efter människor. Eller tvärtom. Man blir inte bara nerbruten psykiskt. Man blir fysiskt sjuk också. Jag har riktigt ont i halsen...

Direkt efter jobbet åkte jag till Tivolibadet och njöt av tre arombastu på raken. Ikväll var det extra varmt. Vilket knappast skadade.

Väl hemma använder jag min mysiga fleece-halsduk jag fick av mamsen i julklapp förra julen. För första gången. Dessutom inomhus. Utomhus har jag ju vinterjackan med knäppe långt ner i.... långt upp i halsen.

Mårran-muggen kommer väl till pass. Riktigt varmt kaffe. För halsens skull och för att kunna somna ikväll (och för att det är så jävla gott) kommer jag dock att gå över till té med rejäla klickar honung.

Bathorys Nordland-skivor låg framme. Och de kommer väl till pass nu. Det fryser på i Kalla Nord....

Bara brudar ;-)



Hemma i Kristianstad efter en minst sagt mysig helg i Lund och Hellsingborg. Tack Linn, Maja och Cookies-brudarna! Och Jessica och hennes väninnor - bara brudar hela helgen! ;-)

Enbart brudar ska jag kanske säga. Det där med "bara" kan ju misstolkas, hehe... mysigt var det dock inte... ;-)

Nu måste jag sova innan det bär av till Bara igen. Och Statarmuseet. Kul håla annars: Bara Bil, Bara Kiosk o.s.v. Men man tittar förgäves efter Bara Bröst.... Å andra sidan är det kanske inte säsong? ;-)

(Mer om helgen kommer! Lovar och svär! ;-))

söndag 30 januari 2011

Faraos Förbannelse II


Denna klassiker tillägnar jag gravplundrarna i Konungarnas Dal:

"Way out in Egypt in the Valley of Kings
Where mummified pharaohs pretend dead in their sleep
Don't touch, never ever steal
Unless you're in for the kill
Or you'll be hit by the curse of the pharaohs
Yes you'll be hit and the curse is on you

Now if you're breakin' the seals and disturbing the peace
Then you're startin' up a curse
Bringing evil disease
Don't touch, never ever steal
Unless you're in for the kill
Or you'll be hit by curse of the pharaohs
Yes you'll be hit and they curse is on you
I'll be your Pharaoh!

The curse of the pharaohs can be so deadly
Or just destroying your future
Making it all shady
Don't touch never ever steal
Unless you're in for the kill
Or you'll be hit by the curse of the pharaohs
Yes you'll be hit and the curse is on You!"

Mercyful Fate - Curse of the Pharaohs



Gäng plundrar gravar i Konungarnas Dal

Faraos Förbannelse I


Denna klassiker tillägnar jag farao Mu-ba-Ra-k:

"Jag är en av dom som slavar på kung Keops pyramid
det är vi som jobbar nere invid foten.
Vi sliter och vi svettas för att inte tappa tid
och det är synd om dom som inte fyller kvoten.
Har man en gång kommit hit
blir man aldrig mera fri,
om man slutar här, så slutar man i gropen.
Men om kungen sägs att han är Son av Solen.

Bakom femton dubbla reglar, bakom femton dubbla lås
håller rikedomen hov i maktens salar.
Här finns ingenting som hotar, här finns ingenting som stör.
Här är tankarna och rummen lika svala.
Och om någon måste dö
eller några ska ha spö
finns det andra som kan verkställa besluten.
Hit hörs aldrig ångestropen eller tjuten.

Men när natten blir lång
brukar vi sjunga en sång,
som dom som styr oss kan höra i vinden.
Om ett folk som levde en gång,
som ville bygga ett torn
som skulle räcka ända upp till himlen.
Men ju högre man kom
ju mera skiljde sej dom
som bodde där uppe ifrån dom andra.
Och till sist blev tornet så högt,
att dom där uppe och nere
inte längre förstod varandra.
Och då rasade tornet samman.

Så det verkar som om om det i varje tid och i alla sorters folk
finns några som vill skapa pyramider,
där dom själva sitter överst och har makten i sin hand,
medan dom som lever nedanför dom lyder.
Men om dom där uppe i det blå
inte längre vill förstå
utan föraktar alla dom som ger dom mat,
ska pyramiderna till sist bli deras grav."


Hoola Bandoola Band - Keops pyramid



Olle Svenning - Väljer ni folket eller diktatorn?



Åsa Linderborg - Arabiska revolutionen - en rysare för nyliberaler



Mattias Gardell - Mubarak får svårt att sitta kvar

fredag 28 januari 2011

Tack Ingolf Kamprad!!! - en Hardcore-blogg



JIPPI!!!!!!!! HARDCORE SUPERSTAR avslutar onsdagen på Sweden Rock Festival!!!!!!

Vad har det nu farit i mig? Har jag närt en sleazare vid min barm? Har jag kommit ur latex-garderoben som glamgosse? Jag som brukar skryta om att jag och Andreas brukar bojkotta Hardcore Superstar på rock-båtarna för att istället grogga och se riktig hardcore på TV:n i hytten? Blir det högklackad platå i Norje i sommar? Ska sminklådan med?

Andas ut! Andas lugnt! Det gör jag!

Saken är den att jag var lite förtvivlad igår över att 4-dagarsbiljetterna till SRF börjar sina! "Fåtal kvar" som Ingolf Kamprad, Johannes Webmaster of Puppets och gänget gärna basunerar ut! Och jag har inte råd att köpa biljett på minst två månader! Nu skulle jag säkerligen missa något riktigt häftigt bara för det! Trots att jag skulle vara på plats på den sanslöst snordyra soptippen till Griscamping! Nu kan jag som sagt pusta ut!

Don´t talk about moonshine, don´t talk about white wine! Här hoppas vi på en ny solig dag! Fredag! Ikväll blir det öl! Kosan för Martin Lund styrs ånyo mot Malmö-Lund! Först ska jag dock göra mitt statar-dagsverke i Bara! Vilket som sagt inte heller är så bara! Tur man fått lite go´ sömn inatt och är pigg som en speedad mört! Man somnade riktigt gott av det Gääääääsp-iga bandsläppet!

We don´t celebrate sundays.... inte onsdagar heller! Men fredagar gör vi!

torsdag 27 januari 2011

Sov sött i era sängar - en skruvad blogg




"Svenska Folket" älskar Knugahuset som är så bra PR för Sverige.

"Svenska Folket" älskar Ingvar Mein Kampfrad som gjort så mycket för Sverige - mer än Sverige gjort för honom och IKEA.

Jag älskar inte "Svenska Folket". Fast "Svenska Folket" älskar nog inte mig heller.

Men jag sover lika gott för det. I min bäddsoffa från Jysk. Ni behöver inte godnattpussa mig. Bergatroll har så vackra drömmar.....

Alla är barn och de tillhör Det Sovande Folket.....

AC! Suckar både åt folk som reagerar på enskilda skurkar på löpsedlar (fast där står det förvisso bara att hjälten Ingvar svarar på angreppen) eller ett reportage utan att se helheten och systemet och åt såna som hyllar honom som en nationalhjälte som började med två tomma nävar i Knohult och är väl förtjänt av sina sköna slantar. DC!

IKEA med sina jävla bollhav! Jag fick ALDRIG leka i det när jag var liten! ALDRIG! ALDRIG! Jag HATAR IKEA! Jag HATAR IKEA! Jag HATAR IKEA! *snyft*

Älskar man IKEA har man en skruv lös (hepp!)

Plötsligt i Umeå


Rollin', Rollin', Rollin'
Keep movin', movin', movin'...


Helt plötsligt är det bestämt att jag ska fara och hälsa på min högst älskade broder Daniel i Umeå! Strax! Första helgen i mars! Var skamligt längesen sist! Att lära känna de västerbottniska brorsönerna är en häftig grej i sig!

Medan brorsan jobbar och gör rätt för sig passar jag på att besöka House of Metal och röja till guldband som Triptykon*, U.D.O., Ghost och Impaled Nazarene!

Blir flyg från Malmö! Jag kan fara och flyga, jag är inte rädd! Sen trängs jag i den lilla bilen med hela Ume-familjen när de kör ner till Blekinge för högst älskade syster Emmas bröllop veckan efter! Lämpligare gör man inte två flugor på smällen (syftar inte på mina systrar här, haha)!

Såna här oväntade vändningar gör livet värt att leva! Överraskningar! Som gärna får kombinera det musikaliska med det sociala! Som när Andreas ringde mig under julhelgen med beskedet att Paradise Lost var klara för Close-Up-kryssningen i februari! Och därmed jag! Det var ingen fråga! Det var en order från örlogsamiral Lennartsson själv i Karlskrona!

Imorgon kväll ska jag bjudas på en överraskning av Linn i Malmö-Lund-regionen! Blir att fara dit direkt efter jobbet!

Jag tyckte att förra vintern var outstanding med Rammstein, Ulver och Close-Up-skutan med Cult of Luna! Denna vintern blir fan inte sämre! Bara lite jobb med lön som saknas! Viva Vinterkräksjukan!

*WOOOOH!!!!!

Min älskarinna....


"Storskogen var min älskarinna. Aldrig upphörde jag att söka den obefintliga sjön. De som tror att man inte kan älska en skog lika hetsigt och intimt som man kan älska en kvinna, vet ingenting om fattigdomen på föremål för en pojkes brinnande kärlekslängtan."
(Ivar Lo-Johansson - Analfabeten)


Inatt lockade hon mig till sig igen. Min älskarinna. Hon är ingen storskog. Enbart en exotiskt planterad skogsdunge. Men sjön hon sluter sig kring är i allra högsta grad befintlig.

Just när jag ställde mig på bryggan började skogssnuvan Sofia Karlsson sjunga Dan Anderssons Minnet i mina lurar:

Vi gingo över Raiskis
frusna, vida vatten....


Jag gingo inte ut. Jag stodo blott vid den frusna sjön och betraktade Orion och de andra stjärnbilderna som sprakade i frosten....

Som eld och ljus mig smekte
dina mjuka jungfruhänder,
i himlens kalla stjärnglans
såg jag ditt mörka hår.

Och het av lust jag smekte
ditt bröst och dina länder,
och fick av dig det heliga
som endast mannen får....


Skogen. Visst är hon min älskarinna. I min brinnande kärlekslängtan älskade jag henne hetsigt och intimt. Het av lust smekte jag hennes mjölkvita bröst och snövita länder. Bokstavligt. Hon är min älskarinna. Och jag är en fattig pojke.

onsdag 26 januari 2011

Inatt (eller snarare idag) jag drömde...


Innan jag gick upp idag drömde jag årets mysigaste dröm: amoröst mys-pys och het erotik utomhus i en meter snö! Frös inte ens, trots att jag vaknade när det började hetta till rejält! Tänker inte gå in på vad vi gjorde och vem tjejen var (det var dock inte Mårran), men man kan ha mys även i snö! Nu ska jag ta en liten vinterkvällsnaturpromenad, sen ett varmt bad och sen i säng med en sagobok så jag somnar gott innan jag ska upp snart igen!

Urladdad mobil.....

Onsdagsdikt:
Jag känner mig som en möglad spya
Behöver nog lämna min lya
Som känns som tusen dar i Sodom
Och jag behöver en limpa från Domus


Och gjorde så. Det blev en Näsby Grova. Lokalpatriotism (bor på Näsby) kombinerat med sänkt pris för Coop-medlemmar...

Fast jag känner mig verkligen som en mobil med väldigt lågt batteri. Som kan slockna när som helst. Får tänka framåt. Om två veckor åker jag ju faktiskt metal-båt och kollar på Paradise Lost. Springer med en öl i trappor med heltäckningsmattor. Kanske t.o.m. fastnar i en mosh. Då krävs det uppladdat batteri!

Och redan på fredag har jag blivit lovad en överraskning i Lund! Spännande!

måndag 24 januari 2011

Gudarnas gullegris



Gudarna älskar mig! Varför vet jag inte, haha! Brudarna älskar kanske inte mig! Jo, vissa! De som gillar små kramiga pojkar! De brukar pussa mig utan att jag är beredd på det! Och det uppskattar jag!

Men gudarna älskar mig! Jag borde ha slagit ihjäl mig för länge sen! Men tvärtom! Allt flyter så bra! Sjukt bra! Jag kan bokstavligt talat göra vad jag vill!

Allt är kanske inte upp till gudarna! Lite spelar Karma in! Är man vänlig får man det tillbaka! Om man samtidigt inte låter folk sätta stövelklacken i käften på en! Fuck fascist!

Fast det är klart! Vill man leva som Paris Hilton ska man inte göra som jag! Men hur lyckliga är hemmafruar? Jag är ekonomiskt och "socialt" i botten! I livskvalitet är jag på toppen! Toppen av Kebnekajse! Trots att jag bor granne med Sveriges lägsta punkt i Kristianstad!

Jag är liten till ytan! Som Lilla My! Och vi små kan göra vad vi vill! Kaxa spettet! För ingen vågar ge sig på en som är mindre än sig själv!

;-p

Måndagar...


Måndagar utgör en sjundedel av livet. Blir man typ 70 år utgör måndagar 10 år. 10 år är ganska mycket ändå. Skjut inte dagen. Skjut hellre chefen. Eller nåt.

Om Människan - en skeptisk blogg

"När Mose är uppe på Sinai berg och får stentavlorna av Gud väljer folket att i stället dyrka en guldkalv. I Barnens Bibel blir det förstås ett himla liv när det uppdagas, men stycket avslutas med försäkringen att Gud `älskade folket mycket mer än Mose någonsin skulle kunna göra´. I Bibeln hugger i stället Mose och hans gäng på Guds befallning ner tretusen av sitt eget folk."

Ann Charlott Alstadt skriver som alltid bra. Denna gång om Barnens Biblar. En företeelse som i sig gör mig illamående.

Invasioner. Folkmord. Herren Sebaot beordrar "sitt folk" att krossa spädbarn mot klipporna och att sprätta upp gravida kvinnors kroppar. Ta kvinnor till slavinnor.

Det är ingen skillnad idag. I Kolonialismens svarta bok läser jag att Frankrike mördade upp till en halv miljon algerier innan de fick sin självständighet 1962. En hisnande siffra. Men lika många som de irakiska barn som dog under det västerländska embargot under 1990-talet. Ett utstuderat folkmord riktat mot barn. Det mest cyniska jag kan tänka mig. T.o.m. värre än Förintelsen som mestadels slog mot (lika utsatta) vuxna.

Yvonne Hirdman fick Augustpriset för Den röda grevinnan. En vacker bok vars behållning för mig inte är banden med den cigarettrökande modern med förknoppningar i hela Europa utan Hirdmans avhandlingsämne: Sveriges Kommunistiska Parti och Moskva. Vilket är samma som mitt ämne i min B-uppsats i Historia. Som en slags "uppgörelse". Inte en uppgörelse med tanken på ett rättvist och jämlikt klasslöst samhälle av alla för alla. Men mot den sjukliga stalinistiska "kommunistiska" kulturen som uppstod. Som innebar uteslutningar av kommunistiska kämpar i "fria" länder och arkebuseringar eller läger för kamraterna i "socialistiska" regimer...

Här går Hirdman in på "självkritiken". Som hon jämför med katolsk bikt och som jag vet små stalinistiska partier som KPML(r) praktiserat långt in på 1990-talet (kanske ännu idag?). En "demokratisk" leninistisk princip som går ut på att de som förbrutit sig mot den "demokratiska centralismen" (d.v.s. mot partiledningen) har "fel" gentemot "massorna" och tvingas "bikta sig". Och som de flesta i världspartiet Komintern (Tredje Internationalen) anpassade sig efter. Inte minst känslomässigt.

Kristendomen mördar. Kolonialismen mördar. Kapitalismen mördar. Kommunismen mördar.

Men jag tror inte att det är K-orden i sig som mördar. Det är människor som mördar i K-ordens namn.

Kristendomen, Kolonialismen, Kapitalismen, Kommunismen... har de något gemensamt överhuvudtaget?

Ja, det har de! De tror de kan frälsa världen med sina ideal! Nåväl; visa det utan att offra de fattiga ni lovat att frälsa!
>

Att brottas med Gud

söndag 23 januari 2011

Om Gud - en kärleksblogg


Jag vet inte om jag är den förste någonsin som säger detta: Jag tycker om Gud!

Inte Gud som är allt och allt sånt där alltså. Utan den riktige Gud. Han i Bibeln. Han i Gamla testamentet.

Den svartsjuke Gud. Den mordiske Gud. Gud som vaknar på fel sida och låter sin gudomliga PMS gå ut över människorna. Som vågar vara ful och feg. Som vägrar se sina egna fel och brister. Som projicerar allt på alla andra.

Som ångrar sin Skapelse. Som tänker: Fan också!

Som dränker hela skiten. Hela sin avbild. När det inte längre känns lönt att plocka dessa misslyckade produkter en efter en... Palla vara en assasin när man är Allsmäktig...

Ändå är Gud storsint. Ärlig. Han vågar säga: Jag är en svartsjuk Gud! Innerst inne skäms han säkert. Inte över människorna i sig. Men över sig själv. Över sitt största misslyckande: Människan!

Gud är tragisk. Gud måste vara den mest ensamma någonsin. Han har ju aldrig haft någon vid sin sida. Någon som bryr sig om. Någon att vara svag hos. Någon att krama och gråta i knäet hos. Bara skapelser. Underdådiga änglar som ibland gör uppror. Människor som suger. Falskhet. Otro. Oro.

Människan är befläckad av fel och brister. Verkligt pinsam. Människan är Guds avbild. Om Jakob brottas med Gud brottas Jakob med sig själv. Tro fan att människan skapade Gud.


Jag vet inte om jag är den förste någonsin som säger detta: Jag tycker om Gud!

Inte Gud som är allt och allt sånt där alltså. Utan den riktige Gud. Han i Bibeln. Han i Gamla testamentet.

Nisse från Manowar


Jag har insett till slut. Vi kan inte vrida klockan tillbaka. Drömma oss tillbaka till det gamla och trygga. Vi måste anpassa oss efter tiden och rådande omständigheter. Sluta vara bakåtsträvande nostalgiker. Se möjligheterna. Och ta dem.

De fasta anställningarna blev tillsvidareanställningar som blev visstidsanställningar. Idag har vi flera hundra bemanningsföretag som kan fixa fram arbetskraft just in time. Utan att göra allt för stor sak av det. Inga arbetsmarknadsmässiga äktenskap. Flexibilitet och mer spänning i tillvaron. Hur kul är det att gå till samma jobb varje dag?

Vi har inte längre en värnpliktsarmé och ett svenskt försvar. Frivillighet och utlandstjänst öppnar möjlighet till äventyr och verkliga uppdrag. Lösskjutningspipan kan fara åt pipsvängen!

Arbetslösa uppmuntras att starta eget. Ta egna initiativ. Visa entreprenörsanda.

Och varför inte? Varför inte sparka igång en egen privat bemanningsfirma? En militär sådan? Det ska jag fan i mig göra! Härmed grundar och etablerar jag Manowar!

I Jobb och utvecklingsgarantins Fas 4 kommar samtliga långtidsarbetslösa att hamna hos oss! De kommer att "fasas" ut till olika internationella "uppdrag"! Flexibiliteten är maximal: legosoldat, sjuksköterska, malaj, fälthora.... Nisse från Manowar är allt i allo! Mannamod och morske män!

Sadistklubben III - Trollskott i Rio







Ett möte med Sadistklubben är ingen tébjudning. Ett möte med Sadistklubben innebär en röd-grön röra av doppvärmare (jalapeños) och en himla många flaskor läsk att skölja ner de heta läckerheterna med. Verkligt eldvatten. Imperialistdricka. Om man inte dricker för fort och får hicka. Som Björn.

Som tvättäkta desperado höll jag mig där jag hör hemma: i köket. I sombrero och slängkappa. Och stora köksmacheten. Men även jag fick tid att sitta på min revolutionära lekamen och kolla på VHS.

Det började med Cornelis-tema: den klassiska "erotiska farsen" Kyrkoherden och den betydligt svartare Svarta palmkronor. Från 1970 respektive 1967. Den första är dålig så den är rolig. Den andra är enbart dålig. Trots Cornelis, Max von Sydow, Bibbi Andersson och Thommy Berggren.

Sen fortsatte det med Björn Afzelius-tema: dokumentären Sjung ingen lovsång från dödsåret 1999, minneskonserten i Storan i Malmö från samma år (jag var med på kvällsspelningen som är den konsert jag minst vill ha ogjord) med Hoola Bandoola (där Thåström för första gången gör Keops pyramid och Lisa Ekdahl En kungens man) samt en utomhuskonsert från 1989 där Affe bl.a. kompas av Triple & Touch (och som tyvärr var nerkortad av SVT; bl.a. saknades klassiska intervjuer av Sven Melander).

Sven Melander skulle komma tillbaka. I Sällskapsresan. Men först gick vi vidare på proggtemat och såg K-specials dokumentär i två delar om svensk progg. Ytterst intressant. Suget efter Sällskapsresan kom av Rio-scenerna i Svarta palmkronor. Fast Lasse Åbergs klassiker är fan så mycket mer sevärd.

Inget Sadistmöte utan Eddie Meduza-videos! Innan de heroiska bröderna Kress försvann hemåt hann vi se lite Kalle Bandare, några "porrfilmer" med Eddie och Laila och lite annat smått och gott. De hela avslutades med "den store rashataren Roger Ballis" som framförde sin vidrigt 80-talssynthiga Spela i Sun City. En låt som satte sig i skallen på oss alla tre. När vi tog avsked vid 8-snåret på morgonen. Under en otroligt vacker soluppgång med fantastiska färger. Fast nu fick faktiskt sängen ha första primat.

Ett värdigt Sadistmöte på min ära! Tack, bröder, vänner och kamrater! Caramba! Perkele!

Sadistklubben II - Riktigt farliga pojkar




Ett möte med Sadistklubben är ingen tébjudning. Ett möte med Sadistklubben är ett möte med farliga pojkar. Riktigt farliga pojkar.

Sadistklubben I - Blod, smärta, ångest och svärta



Ett möte med Sadistklubben är ingen tébjudning. Ett möte med Sadistklubben är blod och smärta, ångest och svärta.....

lördag 22 januari 2011

E



Idag hyllar vi den lilla bokstaven E. Betänk exempelvis dess betydelse i uttrycket "Min goda föresats".

(För en gångs skull gör jag en barnvänlig blogg!)

Bifrost - en veckoblogg


Den senaste veckan har varit särdeles speciell. Från en kalldusch av kårar och förtvivlan till ett varmt bad av kåthet och förtröstan. Från uppgivenhet till upprymdhet. Från sövande sorg till sprudlande glädje. Däremellan en övergång. En regnbågsbro. Ett spektrum av alla nyanser. Så som livet ska och bör vara. Fast kanske inte varje vecka.

fredag 21 januari 2011

Sverigedemokratisk kulturkamp II - Petzäll på er, grevar och baroner


Sverigedemokraterna försöker utlösa en kommunistiskt inspirerad kulturrevolution. Partiet gör på äktkinesiskt manér detta genom De Fyras Gäng:

* Mattias Karlsson, kulturpolitisk talesman

* Chang Frick i SDU (småföretagare, nyliberal och f.d. ungmoderat som vill förstatliga skolan men privatisera kärnkraftverk)

* William Petzäll, ordförande i SDU (som på ett ytterst lågt sätt blivit utskrattad på nätet då han gick ur skolan med något enstaka godkänt betyg; vem har inte varit skoltrött?!)

* Erik Almqvist, tillsammans med Karlsson general för "kulturfestivalen" i Sjuhäradsbygden (arrangerad av föreningen Gimle)

Detta är SD:s kulturpolitiska program (tar mig som så ofta friheten att saxa från Aftonbladet):

SD:s kulturpolitiska förslag

* Stoppa allt stöd till chockerande och provocerande kultur.

* Inför en svensk ”kanon”. En statlig topplista över den bästa svenska kulturen.

* Stärk kulturarvet och satsa på kulturarvsturism.

* Lägg ner operan i Malmö och Skånes dansteater.

* Öka den politiska styrningen av kulturens innehåll.



Kulturen ska inte vara spontan. Kulturen ska inte vara folklig. Kulturen ska inte vara levande.

Kulturen ska vara politiskt kommandostyrd. Politiker ska avgöra vad som är bra eller dåligt. Politiker ska avgöra vad som är uppbyggligt. Politiker ska överhuvudtaget avgöra vad som är "kultur" eller "kulturarv".

Man får taskiga vibbar av kommunistdiktaturerna. Man får taskiga vibbar av fascist- och nazistdiktaturerna. Man får taskiga vibbar av svenska Folkpartiet. Samtliga nämnda föll på eget grepp då de försökte styra vad som var "kultur". Förhoppningsvis kommer Sverigedemokraterna inte ens så långt.

Att tala om en "nationell enhetskultur" är överhuvudtalet löjligt. Lika larvigt som att tala om en "kultur" som inte skulle vara tidsbunden. Men detta vet SD. Vad är det då som är så farligt med exempelvis operan? Det kan väl knappast vara att de upplåter plats åt "svenskfientliga" blatteungdomar från förorten som framför hip-hop?

Fascisterna vet historiskt lika väl som socialisterna att spela på nationella klassklyftor. Hatets egentliga grogrund. "Finkultur" blir fult. "De höga herrarna" är inte bara dekadenta. De anammar dessutom en främmande utländsk förfallen kultur. Pratar franska som en padda som förätit sig på gåsleverpastej och cognac. Idag fördummas och passiviseras vanligt folk med amerikansk skräpkultur. Och vi drömmer oss tillbaka. Till det gamla. Till det äkta. Till det sanna. Till det ursprungliga. Till det rena.... Det som med en kulturhistorisk term kallas völkisch. Och som skapade monster som Nazi-Tyskland...

Kulturkrig med knätofs

Sverigedemokratisk kulturkamp I - Gramse med Gramsci


Jag läser om Sverigedemokraterna och deras kulturpolik. Eller snarare kulturkamp. Ett ord jag inte ens tänker sätta citationstecken kring. Ty de gör det smart.

"– Det är svårt att i grunden förändra samhället enbart genom parlamentet. Man måste ta upp kampen inom föreningslivet, kultursektorn och utbildningsväsendet.
Orden är Mattias Karlssons, Sverigedemokraternas kulturpolitiske talesman. Den av partiets fyra tunga makthavare som betraktas som mest ideologiskt driven.

– Vår vision är att nå inflytande i alla samhällssektorer. Det är bara fantasin som sätter gränser.

Karlsson har studerat den italienske filosofen och kommunisten Antonio Gramsci (1891–1937). Kanske den sista tänkare man väntar sig hitta i en sverigedemokratisk bokhylla. Gramsci är 70-talsvänsterns husgud. En revolutionär som förespråkade entrism (politisk infiltration) och poängterade hur viktig makten över kultursektorn var för att förändra människors medvetanden.

– Vi vill göra samma marsch genom institutionerna som 68-vänstern har gjort.
De konservativa har misslyckats. De har varit alldeles för fantasilösa och har misslyckats på nästan alla områden. Därför är det intressantare att titta på de som faktiskt har lyckats, de jag kallar `Gramsci-vänstern´.

Partiets ungdomsordförande William Petzäll är införstådd med strategin.
– 68-rörelsen var väldigt duktiga på att nästla sig in i kulturverksamheter och media. Långsiktigt ser jag att vi arbetar efter det sättet."


Var och en som läst minsta grundkurs i något kulturvetenskapligt ämne vet att "traditioner" är "konstruerade". Och Sverigedemokraterna vill "rekonstruera" en "svensk kultur" och "svenska traditioner". En tanke som i sig är löjlig. Kultur betyder som bekant odling. Något man sår idag för att skörda imorgon. Vilket i och för sig "ungsvenskarna" i SD försöker. Och är dömda att misslyckas med. Man kan inte vrida klockan tillbaka.

Vill de "återvinna" gamla folkvisor får de anpassa sig efter tiden. Vilket inte bara de svenska 70-talsproggarna utan även i viss mån Ultima Thule lyckades bra med (för en i och för sig ganska smal publik) i sin "punkiga" tappning. Men hur "svenskt" är det på en skalad Svenne Banan?

Bild: Tror underrubriken kan lyda: "De sverigedemokratiska riksdagsmännen och festivalgeneralerna Erik Almqvist och Mattias Karlsson demonstrerar hur man dansar `ox-dansen´." Men som lintottige smålandsgossen Emil i Lönneberga sa på klingande Söder-dialekt: Det är inte seeekert! (Själv får jag associationer till 70-talsdisco på en verkligt urban gayklubb). Åtminstone äktsvensk lönnfet "kulturkamp" på högsta nivå! Friskt mod i gossar blå!

Kulturkrig med knätofs

Garv till gingroggen - Billström goes Hipp Hipp!


Jag konstaterar att kvällens Garv till ginggroggen självfallet är detta! Hipp Hipp! blir bara bättre och bättre! Johan Glans glänser som Billström!

Billström - Inga kommentarer



Kommer osökt att tänka på en gammal klassisk Eddie Meduza-sketch: Så här låter det när man slår ner en politiker:

"Jag har sagt vad jag har sagt *pang* Jag har sagt vad jag har sagt *pang* Jag har sagt vad jag har sagt *pang* Jag har sagt vad jag har sagt *pang* Jag har sagt vad jag har sagt *pang* Jag har sagt vad jag har sagt *pang*......"

Skämt åsido är det skrämmande. Bildt och Billström fiskar i riktigt grumliga vatten. Populism i sin värsta form. Inte bara amerikanska politiker har skäl att frukta Wikileaks. Aftonbladet skriver:

"Flyktingarna som anlänt till Sverige efter 2003 var svårare att integrera i det svenska samhället eftersom de kom `blottställda, lågutbildade, och utan yrkes- eller språkkunskaper´, ska ministrarna ha sagt enligt amerikanerna.
`Bildt och Billström nämnde också flera mycket uppmärksammade hedersrelaterade mord som utlöst fler krav från svenska folket på hårdare invandringspolitik´, står det i rapporten.

Flera politiker har reagerat starkt på de nya avslöjandena.
– Det är förfärlig retorik, jag hoppas verkligen och vill inte tro att de kan ha sagt något så avskyvärt, säger Cecilia Wikström, Europaparlamentariker för Folkpartiet till SvD.

Hon hoppas att ministrarna är felciterade.

Bodil Ceballos, Miljöpartiets utrikespolitiska talesperson, tycker sig se en anpassning till Sverigedemokraternas politik i Wikileakshandlingarna.
– Från moderaternas sida har man anpassat sig till främlingsfientliga krafter, vilket Reinfeldt sagt att man aldrig kommer att göra, säger hon.
Till TV4 Nyheterna säger Bodil Ceballos att hon nu tänker KU-anmäla utrikesminister Carl Bildt och migrationsminister Tobias Billström."


Som sagt.....

"Bildt har än så länge valt att inte kommentera dokumenten.
– Carl Bildt har inga kommentarer eftersom det är Wikileaksdokument och uppgifter från tredje part, säger Carl Bildts pressekreterare Anna Charlotta Johansson till Aftonbladet.

Samma svar ger Billströms pressekreterare.
– Nej, vi har inga kommentarer eftersom det är Wikileaksdokument och tredjehandsinformation, säger Linda Norberg, pressekreterare hos Tobias Billström, till Aftonbladet."


"Jag har sagt vad jag har sagt *pang* Jag har sagt vad jag har sagt *pang* Jag har sagt vad jag har sagt *pang* Jag har sagt vad jag har sagt *pang* Jag har sagt vad jag har sagt *pang* Jag har sagt vad jag har sagt *pang*......"

Viva Wikileaks!

Bildt och Billström ville inte ta emot Irakflyktingar enligt Wikileaks-dokument

Kom igen, lilla Svensson!


Är jag en arbetsskygg slashas som inte vill göra rätt för mig? Och som Du tvingas försörja via skatten?

Det första lämnar jag osagt, muahaha. På det andra är svaret: Njet!

Det kan Du inte längre köra med, lilla Svensson! Den grejen försvann med Första jobbskatteavdraget!

Kriminella busungar då? Och deras skadegörelse? Och som Du tvingas betala via skatten?

Det kan Du inte längre köra med, lilla Svensson! Den grejen försvann med Andra jobbskatteavdraget!

Svartskallarna då? "Massinvandringen"?

Det kan Du snart inte heller köra med, lilla Svensson! Den grejen försvinner med Tredje och Fjärde jobbskatteavdraget!

Jag vet att du sliter varje dag på fabriken, men om det ska gå ut över MIG då blir jag besviken.......

Modernt slaveri i Sverige och Kina


Att sitta i köket en fredagseftermiddag och njuta av sol, tidningar, kaffe och Nationalteatern på skivtallriken är inte det sämsta. En lyx för en dagdrivare? Nåväl, jag kunde lika väl arbeta. Gratis.

Nima Gholam Ali Pour skriver i dagens Dagens ETC:

"Den svenska arbetarklassen får inte bara en knytnäve i ansiktet genom att människor jobbar gratis utan man får också en spark i magen när arbetsgivarna som anställer gratis arbetskraft får bidrag av staten."

Onekligen!

"En ännu större skandal är att media inte tar sitt ansvar och bevakar detta moderna slaveri. Är Sverigedemokraterna verkligen den största boven när regeringspartiet Moderaterna tvingar svenska arbetare att jobba gratis? Man undrar också vart facket tagit vägen? Var det inte deras uppgift att beskydda arbetarnas fackliga rättigheter?"

Ytterst befogade frågor! Längre fram i samma tidning läser jag:

"Nyligen fritogs en grupp utvecklingsstörda män som sålts som slavar till en fabrik i provinsen Xinjiang. Fallet belyser den mörkaste baksidan av den snabba ekonomiska utvecklingen i Kina - den fortsatta förekomsten av modernt slaveri."

Långtidsarbetslösa och utvecklingsstörda. De svagaste är lättast att utnyttja. Och moraliskt sett ynkligast. Vem tjänar egentligen på detta?

Enkelt svar: Arbetsgivarna. Och deras partier: Moderata Samlingspartiet och Kinas Kommunistiska Parti.

Kinas plan ser ut att fungera - än så länge

Ali - ingen Ben-get!


Enligt franska Le Monde kan Tunisiens störtade president Ben Ali ha tagit med sig 1,5 ton guld från centralbankens valv.

Ni läste rätt! 1,5 ton! Hisnande! Han måste vara stark som fan!

Inga axelvaddar under Soprano-kostymen alltså! Inte märkligt att han fick 99% av rösterna! Vem vill inte ha en stark ledare?!

torsdag 20 januari 2011

Min själ


Sen ett tag har min själ varit som ett sladdrigt köttstycke. Färdig att kasseras. Nu dränker jag den i BBQ-sås och grillar den riktigt knaprig över öppen eld. Sköljer ner den med sprit. Och livet känns mer och mer som en sommarkväll vid en sjö. Livet är här. Livet är nu.

Järnvägar - en skithård blogg!



Kom hit baby ska jag köra in pågatåget i citytunneln!

Man kommer spontant på riktigt manliga raggningsrepliker på nya Malmö Central! Just nu slog det mig att jag faktiskt penetrerade Triangeln imorse!

Man blir onekligen hård av att åka tuffetåg!

Nya pågatågen är verkligen spejsade! Bara de runda toaletterna med spejsad öppning av dörrarna! För att inte snacka om spolningen! Jag satte mig och sket riktigt manligt på vägen hem ikväll! Större och hårdare skitar har jag sällan skitit! Visste först inte var jag skulle spola, och klosetten var halvfull av både vatten och ytterst fast avföring! Men när det väl spolade så spolade det! Det blev vacuum-spolning som på ett flygplan och det hela var försvunnet på en tiondels sekund! Sånt impar!!!

För övrigt anser jag att Malmös skrytbyggen enbart är pinsamma tecken på lillepittskomplex! Lixom Arenan här i Kristianstad! Där det inte rör mig i röfven att några matcher i handbolls-VM liras just nu!

Häftigare då att Manowar kommer till Trägårn i Götet i slutet av mars! Ett band som säkerligen inte sitter ner när de kissar! Kanske inte ens när de skiter!

Varför blir man så manlig och hård av tåg? Rallarnas ande som lever kvar i den hårda och tunga järnrälsen?

Solsken, frihet och lite vårkänslor!


Att leva är inte tillräckligt.
Solsken, frihet och en liten blomma måste man också ha.
(Hans Christian Andersen)


Jag sa till chefen på Statarmuseet i eftermiddags att jag tar och går hem nu när det är sol och lapar i mig lite! Det tyckte hon var en mycket bra idé och att jag skulle passa på att få i mig D-vitaminer av solen! Sån frihet har jag! I motsats till statarna och de flesta andra Fas 3-slavar! Tulpaner sätter jag i skorna åt far!

Fast jag hade dock suttit i fem timmar och transkriberat intervjuer från ett yttert brusigt kassettband. Trots min skånska patriotism hade jag nästan önskat att det äldre intervjuade syskonparet var gapiga dalmasar istället. Lantlig skånska blir onekligen ganska grötigt när det talas långt ifrån bandaren... Chefen tyckte att jag hade ett sånt lugn medan hon själv skulle bli vansinning. Jag svarade att hon bara skulle veta hur jag låter i min skalle... Fast det är såklart skitintressant att höra dem berätta om sin och sina föräldrars skånska livegenskap!

Det var en ljuvlig känsla att gå ut ur statarlängan: Sol, grönt gräs, blå himmel, blått vatten, hjortar på tomten.... kände en släng av lycka! Vårkänslor?! Redan? Njaa, lite väl kallt än! Men helt klart ett förebud!

(Tack Ellinor för inspiration)

Svart snö



Det flyger en fågel från öster till väst
från väster till öst.
Han är svart som en präst,
och som vargen hans öga glimmar.
Han flyger i svarta timmar,
i snölös vinter, i månlös höst.
(Erik Axel Karlfeldt)


Det borde vara gryning. Men nattens svarta timmar rår. Gryningen är lika spöklik som skymningen. Snön är nästan borta. Den som ligger kvar är alldeles svart. Detta är den dystraste tiden på året. Dystrare än det regntunga november. Själva livet känns spöklikt. Det löser upp sig som ett kallt och fuktigt dis. Som dimman som stiger som rök från dikeskanten. Solen är död. Även månen är död. Snön är svart.

onsdag 19 januari 2011

Tulpaner i skorna åt far



Nu ska vi se vad farsan får
För en utgift som ej blir för tung
Vad ska vi tänka oss att ge till vår käre gamle far?
Ett litet råd jag här har:
Sätt tulpaner i skorna åt far!


Jag och storasyrran Mia hälsade på vår käre gamla farsa ikväll. Första gången sen det dötrista cancerbeskedet i helgen. Visst fick han en bukett tulpaner. Inte i skorna dock. En av hans gamla pingispriser dög bra som vas!

Farsgubben var sig lik. Text-TV:n stod i fokus och det spelades på både tips och hästar. Han lämnade sjuksängen igår för att vinna en tusing på Oddset!

Far har levt som han har lärt
Det var längesen han tog en sup
Men det kanske det kan va värt
För att slippa en whiskyröst så djup


En sanning med modifikation där. Whiskyröst har han dock sluppit! Cellgiftbehandlingen dröjer några veckor till. När han lämnade sjukstugan igår fick han ordinationen från doktorn: "Stick ut och ät nåt gott. Åk sen hem och drick upp spriten du köpte i Tyskland!" Han och sambon Clary åkte till Sommarro i Kristianstad och mumsade i sig varsin billig köttfärslimpa. Det bjöds på ett par groggar ikväll. Och kaffe. Och Clarys smaskiga äppelpaj med vaniljsås!

Vi barn var visst inte först med tulpaner. Hela lägenheten liknade Holland. Fast de andra tulpanerna var utslagna. Dessa var inslagna!

Gamle far han får gråa hår
Där han ser sin vildsinte son
Men han har i alla fall blitt en karl
Han har tulpaner i skorna åt far!

(Eddie Meduza)

Eddie Meduza - Tulpaner i skorna åt far

Blå-röd röra - en doftlös stofilblogg




Fy på sig sosse, för du luktar skit....

Lyssnar på Gudibrallans klassiker på MNW-samlingen Proggen slår till samtidigt som jag läser i Aftonbladet om Mona Sahlins avsked. En händelse som är helt tillfällig. Jag tycker inte att Mona luktar skit. Hon luktar inte alls.

När jag snackade svensk riksdagspolitik med min kompis Andreas igår kväll kom han med årets uttryck: röd-blå röra. Och det är just så det är. Alla partier har närmat sig varandra så till den milda grad att de omöjligt går att skilja från varandra. Monas testamente för sosseriet är att offra arbetarväljarna för storstädernas malliga medelklass. De är väl "sexigare" än landstingsanställda. Arbetarepartiet ska skapa arbete genom avskaffade arbetsgivaravgifter. Hej då, Mona.

Gammal hederlig reformsocialism är idag en "extrem" tanke. Att sälja ut hela skiten är dock inte extremt.

Så har vi då en doftlös röd-blå röra. Jag skulle utan tvekan föredra en frän doft av förändring. De enda som luktar skit är Sverigedemokraterna. Som tyvärr är de enda som vågar stå för sin ideologi.

Allt kommer från Amerikat. American Idol gick rakt in i svenska folksjälen. Det är inte längre en klyscha att TV fördummar. Fast TV är knappast värre än annan media. Det jag värdesätter hos politiker är deras hållning. Där är jag ense med media. Fast jag tänker på politisk hållning som "regeringsduglighet". Media tänker på kroppshållning som "regeringsduglighet".

Ack, ja. MNW gav ut denna skivan i slutet av 80-talet. Yuppiesarnas och Porscharnas era. Tanken var nog nostalgi. Och det är inte utan att man blir nostalgisk även idag. En Kapten Stofil med sosseros på det gråa kavajslaget som skyndade sig så långsamt att han inte rörde sig alls. Men som ändå ville röra sig.
Ur vägen politruker! Friskt mod i sossar grå!

Tårögt


Marginalen