tisdag 30 december 2008

Seth på mig...


...faraokronan! Idag firar vi Set! Den tuffa egyptiska guden Seth slog ihjäl sin bror, guden Osiris. Sen verkade han som fördriven ute i öknen. Idag firar vi även Abel, som ju enligt 1 Mosebok slogs ihjäl av sin bror Kain. Sen verkade Kain som fördriven ute i öknen. Kains och Abels päron (långsökt anspelning på det berömda äpplet) Adam och Eva fick istället en sladdunge med namnet Set. Brodersmord och gamla religioner tycks höra ihop. Kain tycks dock ha förverkat sin rätt till en namnsdag. Om det är Gud eller de svenska myndigheterna som är långsinta låter jag vara osagt.

Bilden längst upp visar hur farao kröns av Seth och guden Horus, son till Seths brorsa Osiris och syrra Isis. Horus tycks inte ha något emot att samarbeta med sin faders mördare. Kanske ett nytt psykologiskt uppslag: Horuskomplexet? Freuds (ö)kända Oidipuskomplexet bygger ju på den gamla grekiska myten om hur Oidipus slog ihjäl sin pappa och lägrade sin mamma. Här har Horus fått en ombudsman: Osiris pippade sin syrra/Horus mamma och blev ihjälslagen av deras gemensamma brorsa Seth. Något för djuppsykologin att fundera över?

3 kommentarer:

Caligula sa...

Fast det skulle inte förvåna ett jota om Sigge Freud var före där oxå...

dyermaker sa...

Jag tror att den gammaltestamentliga guden möjligen är långsintare än t o m svenska byråkrater.

F ö hade ju de tidiga egypterna en krass syn på tillåtna "linjer" när det gällde sex; många kungliga gifte sig ju med sina syskon/halvsyskon för att hålla greppet om makten kvar.
Då behövde de ju gudar med hyfsat generös syn... ;-)

Caligula sa...

Tror att det säger mer om kungligheter än om egyptier. Fråga Terassen Wahlberg om hur fritt det är nu. Och de europeiska kungahusen är ju knappast befriade från inavel... ;-)