fredag 24 oktober 2008

Homofobi

Jag visade den underbara filmen "Priest" idag på religionsundervisningen. Ett perfekt underlag för att diskutera kyrkans (i detta fallet den katolska i Liverpools) roll: Ska den vara socialt och politiskt engagerad eller helt utomvärldslig? Ska bikten ha total sekretess även om det går ut över ett barn som utsätts för incestuösa övergrepp? Vilka bibelcitat har högsta prioritet? Är Kyrkan av Gud eller Människa? Hur ska man förhålla sig till dogmerna? Vilken är den värsta synden: att supa och knulla utomäktenskapligt (av kärlek som inte är kyrkligt sanktionerad) eller att tråna efter makt och anseende inom de kyrkliga kyska ämbetena?

Tyvärr blev det inte tid till diskussioner (stackarna var ju tvungna att få mat också). Men visst satan blev det reaktioner. Helt oförberett blev det bögporr i filmen! De högljudda reaktionerna måste ha fått folk utanför salen att tro att vi själva hade värsta sodomitiska ormgropen! "Fy faaan!" varvades med "Den som har mest homofobier har egentligen mest att dölja" och tindrande kvinnliga ögon. Själv är jag trygg i min sexualitet och hade mest problem att hålla masken över reaktionerna. Mest impad är jag över att jag lyckades se filmen utan att börja lipa en enda gång. Fan i mig första gången!


Amen Sanctus!

2 kommentarer:

dyermaker sa...

Den filmen vill jag se! Jag har annars sett (med ett gäng nior) först "Priscilla - öknens drottning" (australiensisk road movie med drag... ;) och sedan "The Full Monty" där det också blev bögkärlek... Men faktum är att eleverna fångats så till den milda grad av berättelserna att de sympatiserade med kärleksparen! :)

Caligula sa...

Underbart! Du kommer att ÄLSKA "Priest"! Tänk dig en katolsk Ken Loach! =D

http://sv.wikipedia.org/wiki/Priest