måndag 27 april 2009

Nu grönskar jag!

Satt ute på min soliga balkong och brunchade på sill, ål, ägg och hanökaka. Svalkade mig med Immortal. Har ni märkt att man faktiskt KAN svalka sig med iskall, norsk black metal med texter om vintriga fjäll?

Sen blev det några eftermiddagstimmar på fältet. Solen värmde på en blå himmel, men det var ändå inte för varmt. En lätt bris, knappt märkbar, fläktade. En doft av friskt luft, lätt kryddad av ramslök, fyllde näsborrarna. En myriad av fågelkvitter i öronen (ska helt sluta med musik i öronen vid denna årstiden!). Nu grönskar det verkligen i både träd och buskar. Färger överallt: vitsippa, blåsippa, gulsippa, mulattsippa (vet inte om det var vitsippor, liknade såna fast med lila inslag). Fjärilar. Humlor. Bin. Titor, trastar, sparvar, finkar, måsar, gäss, duvor, rovfåglar. T.o.m. människor. Bara en bråkdel av alla växter, fåglar och djur. Det är så mycket och överväldigande att det enbart kan jämföras med en konsert med Cult of Luna!

Jag stannade till vid ett flertal näs och uddar vid sjön. I och med att det varit så torrt och soligt länge kan man gå där det varit sankmark tidigare. Stod ensam på en sten eller stubbe vid sjön och kände mig som en greve som skådar ut över sina domäner. La mig på en bädd av vass vid ett mindre näs i lä och höll på att somna i den stekande solen. En liten spindel knatade förbi. En stor rovfågel gled över sjön. När jag satt på en sten på en av uddarna och fiskarna slog i vassen fick jag nästan ryckningar i armen av längtan efter att hålla i ett spö ("Vill du ha spö? Höhö!").

Först blev jag uppspelt och nästan överaktiv över att vara där ute. Sen blev jag avslappnad och ville bara bli till en del av hela naturupplevelsen. Tror jag förstår hur Nietzsche kände sig när han skrev att han ville vara som en ödla på en klippa i solen som förvann och blev ett med klippan. Inte säkert att han var lycklig och livskåt (tack Dyermaker för uttrycket!), men det var jag. Längtar som en dåre efter friluftsaktiviteter. Vill vandra, sova ute, göra upp en lägereld, grilla, knulla, fiska, öla, upptäcka nya smultronställen och äventyr...

För bara ett par veckor sen kände jag mig vintrig i sinnet och deppig. Det gör jag fan inte nu. Nu JÄVLAR grönskar naturen! Och jag med den! ;-P

2 kommentarer:

dyermaker sa...

Vilken skön dag! Ljuvligt! :)

Caligula sa...

Och många fler ska det bli! Gick samma runda idag! :-D