onsdag 14 juli 2010

Skånska mord

Det kringflackande sommarlivet fortsätter. Jag skulle komma hem från Rockweekend sent på söndag kväll, men på grund av åskväder när vi väl kom till Skåne blev vi stående nio timmar i Osby på grund av strömlöshet. "Hela Hässleholm är utslaget" sa de i högtalarna. Det lät som en krigsrapportering. Fast åska och blixtar är tveklöst trevligare än bomber. Krig är mord. Åska är mys.

Så man var minst sagt sugen på sängen när man kom hem. Och där stannade jag. Började lyssna på historikern Göran Rystads "Politiska mord" som talbok och fastnade. Väldigt intressant läsning/lyssning, mer historisk bakgrund än kriminalgåtor. Caesar, Gustav III, Marat, Lincoln, Rasputin m.fl. Jag hann fram till Trotskij. Både välbehövlig historisk repetition och ny viktig väsentlig vetskap i mitt fall. Som att Trotskij kunde lite norska, haha.

Efter ett besök på Arbetsförmedlingen i eftermiddags ville jag och en kompis utnyttja våra Sommarkort som vi åker gratis i hela Skåne med. Vart skulle vi ta vägen? Vi hamnade åter i snapphanekrigens Osby, av alla hålor. Undermedveten drift? Att mördaren kommer tillbaka till brottsplatsen? Snabbt avverkat får man säga (men jag funderar på att ge campingen en chans). De hade dock lite originella affärer. Som en second hand-affär driven av en asiatiska som bland annat sålde gyllene tofflor och lundakorv. Och en videoaffär, Sick Films, som hyrde ut importerade skräckfilmer och sålde amerikanskt godis (real sick!) och tröjor med Anton LaVey. Men den musikantiska skulpturgruppen i den lilla parken var ju käck.

På kvällen åkte vi in till Kristianstad och jag besökte Christianstadsdagarna för första gången i år (förra året tror jag inte jag var där alls). Ett band på Stora Torg, Paddys Irish Clan, spelade irländsk folkmusik. Uttjatade (men bra) låtar som "Molly Malone", "Wild rover" och "Sally MacLenanne". De var dock väldigt duktiga musiker som fick igång dans. Jag blev bjuden på en veteöl på Harrys där en singer-songwriter, Bara Jonsson, körde sina egna låtar inne på gränden. Skönt med egna låtar. Den största persen på stadsfestivaler är varken ficktjuvar, fulla bönder eller krimskramsförsäljare. Det är fan i mig alla trubadurer och coverband som frestar nerverna med samma uttjatade repertoar ("Who the fuck is listening?!"). Nu ska jag gå tillbaks till "Politiska mord". Snart blir det dax att flacka runt i Skåne igen!

Sing me a song you´re a singer
Do me a wrong you´re a bringer of evil
(RJD)

2 kommentarer:

Unknown sa...

Tjena Martin!
Den asiatiska tjejen som har second-handbutiken är en gammal elev :)
Butiken där de säljer amerikanskt godis och skräckfilmer brukar jag alltid besöka på luncherna.Dark-Disch heter dom och är sköna som fan.

Vi måste ta en öl i dagarna. Antingen imorgon, på fredag eller så hinkar vi på tivolirocken. Har du grejat biljett än?

Hörs mannen.

Caligula sa...

Tjena Mathias!

Häftigt! Världen är liten och Osby är underskattat!

Jag ska iväg i helgen och hoppar Tivolirocken i år! Men jag ses gärna imorgon! =)

Rocka, mannen!