fredag 25 juli 2008

SEXUALITET

Francis Ford Coppolas Dracula-film började fränt, dock lite överdrivet (armstyrka/bändkraft/pålspetsning) men häftigt iom att det var rumänska. Inledningen är fullt mänsklig när tjejen dör och han förbannar kyrkan, spetsar Kristus på krucifixet och hellre sörplar sin älskades blod. Tanken bakom filmen (och boken) var den sydamerikanska fladdermusen som suger upp till en tiondel av egna kroppsvikten från andra kreaturs ådror. I boken är det uppenbart att det handlar om sexualitet i en kristen kontext.

Bram Stokers roman kom på 1890-talet, samtidigt som Siegmund Freud slog igenom. I en sjukligt sipp västeuropeisk era som kallades viktoriansk inom Imperiet, oskariansk här hemma och annat på annat håll. Motvikten mot vampyrerna är hela tiden krucifixet. Hederlig begravning. Stycka folk och be hur mycket ni vill. Allt sitter i skallen.

Kollar man på Hollywood-filmer som denna så är oftast de "syndiga" flickornas skådisar dubbelt så gamla som flickorna i originalromanerna. På Bram Stokers tid var de "giftasvuxna" outbildade borgarbrudarnas ålder säkert nånstans mellan 13-19. Men detta är tabu idag. Av två skäl: Dels måste man bli "kvinna" och "känna sig för", dels är själva åldern i samband med sexuella tankar oacceptabel. I denna ålder kan man inte ha vuxit in i den könsliga och emotionella mognad som förutsätts för ett seriöst förhållande.

Får man sådana här "självklarheter" (en tre-fyra generationer) mot sig slår man bakut. Är jag själv en pedo-fixerad kåtbock? Där kan jag bara säga som så att alla åldrar som inte börjar med en 2:a räknar jag som tillhörande barnkategorin (trots att jag vill behålla 18-årsgränsen för myndighet och rösträtt). Men jag tror att sexualiteten är medfödd så fort man blir människa (där vill jag inte låta extrema kristna börja räkna). Långt innan man födds. Att instinktivt klänga och klamra sig fast är sexualitet. Att dia och njuta av att amma är sexualitet. Sexualitet är det mest självklara som finns. Att kristendomen används även i "sekulariserade" Dracula-filmer för att stävja den manliga sexualiteten; frestad genom den babyloniska skökan till viktorianska fästmör, skrämmer mig.

Det finns inga förhållanden som inte är "infekterade". Detta skulle strida mot människans natur. Klart som korvspad att känslor för andra uppstår. Här är det svartsjukan som står som en motvikt mot sunda reaktioner. Detta har inte ett dyft med egna etiska tegler att göra. Det handlar om hur naturlagarna fungerar.

Ergo: Sexualiteten börjar långt innan man fötts! Känslor för andra är ett sundhetstecken! Gör som du känner är rätt!!!!!

3 kommentarer:

dyermaker sa...

Fan vad du skriver bra, cal!

Caligula sa...

Åh, tack! Minns knappt att jag skrev denna, gjorde det på fyllan efter en Dracula-film. Hela den genren bygger ju på viktoriansk rädsla för kvinnlig sexualitet. =P

Caligula sa...

Är inte ämnat att glorifiera otrohet heller som det kanske kan tolkas som. Eller att byxmyndighetsåldern ska flyttas framåt. Och det är lite kul att folk fortfarande är rädda för vampyrer. ;-)