torsdag 19 juli 2012

Kunglig Lantarbetarbibliotekarie

Torsdag morgon. Vet inte alls hur denna dag kommer att bli. Varken på jobbet eller hemma. Men jag antar att den blir mysig och intressant som de flesta andra dagar...!
Framme på museet. Softar med en härlig 80-årig hustomte och Radio Trelleborg. Enbart skillingtryck (Elvira Madigan) och skånsk dansband när de åldriga infödingarna ringer in och önskar musik på en skånska jag inte ens visste existerade. Det var planerat att vi skulle upp på loftet med hö. Men regnet lyckas hindra två tomtar på loftet....
Det blir att inventera arbetarlitteratur. Och dricka mycket kaffe. När solen skiner är jag lantarbetare. När det regnar är jag bibliotekarie. Man hinner aldrig tröttna på detta stället. Bara njuta. Det nybryggda kaffet hämtas direkt från kaféet på muséet... när solen spricker fram!
Jag myser till det för mig själv och fortsätter inventeringen av arbetarrörelsens skattgömma. Svenska Folkrörelser och LO under fem årtionden från 1930- och 40-talen. Bokstavligt blytunga böcker man kan slå ihjäl strejkbrytare med. Bara en massa gubbar. Inte en gumma så långt ögat kan nå. Längtar tills jag kommer fram till Alexandra Kollontay och Kvinnans kamp för politiska rättigheter....!
Som ni kan se är arbetslinjen inget nytt påfund. Enbart reaktionärt. Men herregud vilka snygga fanor våra f-g fackföreningar hade förr i tiden!
Sist men inte minst finner jag åter en bok av Fabian Månsson - Hasslös STORE son som jag, Steve och Marren avbildades med på hemmaplan för mindre än en vecka sen. Mer om detta kommer väldigt snart! :-)

Inga kommentarer: