lördag 21 mars 2009

Den däringa Finanskrisen...

Jag blir ärligt talat skrämd av hur duperade och lättlurade vuxna människor kan vara. Att vi "tillsammans" ska "kämpa oss ur Krisen". Ger vi oss in i det enfaldiga projektet är det kört. Industrikapitalisterna sätter press på, eller snarare utpressar, facket: -"Ge upp era positioner!" Låter det som krigsretorik? Det ÄR krigsretorik! Reflekterat över ordet "arbetsFRED"; det som kännetecknar "Den svenska modellen" och kompromissviljan och konsensussökandet? "KlassKAMP", "arbetsmarknadsSTRIDER"... det handlar om två helt motsatta intressegrupper! Arbete eller Kapital! Socialism eller Kapitalism! Detta är inte vänsterextremt utan så som det politiska och socioekonomiska paradigmet såg ut flera år in på 1980-talet. Då fanns fortfarande ett socialdemokratiskt intresse av att genom reformismen som metod föra över makten inom industrin till arbetarkollektivet genom löntagarfonderna. Det som kallas ekonomisk demokrati och som vi saknar i dagens Sverige. Och aldrig lär ernå om vi fortsätter som idag.

De totalitära "kommunistiska" bigotta diktaturerna i Östeuropa har lyckligtvis fallit. Den extrema ideologin som ersatte med sitt nyliberala "stålbad" gjorde inte folk där lyckligare. Man blir inte lycklig av krig, svält och arbetslöshet. Jag föreslår bara att vi som tankeexperiment går tillbaka till Sverige på 1980-talet.

"Finanskrisen" idag är ett typexempel på det Marx kallade "kapitalistisk överproduktionskris". Det är inget kommunist-teologiskt svammel utan något logiskt enkelt och självklart: Produktion + konsumtion = vinst = fortsatt produktion och konsumtion. Och det omvända: ingen konsumtion = produktion utan avkastning och osålda varor = ekonomisk förlust. Jag är värdelös på matte, men så mycket fattar jag att om man ska "vända krisen" så måste man ha köpare snarast möjligt. Och då finns det några alternativ:

* Höj lönerna för de anställda! Då kan de konsumera det de producerar!

* Låt staten satsa på en offentlig sektor vars anställda kan *se ovan*!

* Spekulera på hasardspel!

* Satsa på krigsproduktion och starta krig!

Det näst sista är mest osäkert och kortsiktigt, dock det som prioriteras idag. Det sista ligger närmast på tur. Lite schyssta USA-krig, byggda på lögner, kan kanske rädda SAAB? Offentlig sektor och välfärd kan vi glömma. Det har skattepolitiken och prioriteringarna av privata alternativ satt stopp för. Och HÖJA lönerna för de varslade industriarbetarna? Då har ni inte fattat vad NÅGOT handlar om! Det handlar om ren och skär UTPRESSNING för att krossa facket, Den svenska modellen och solidariska tanken! GANGSTERMETODER! Går ni med på lönesänkningar och begränsad strejkrätt sviker ni era fäder som kämpade sig till det vi ännu desperat klamrar oss fast vid och våra barn och barnbarn som kastas tillbaka till utsugandets ruta ett. Och DET berättigar en plats längst ner i Dantes Helvete!

Inga kommentarer: