måndag 27 februari 2012

Living on the edge - en måndagsblogg


Måndag utan ångest. Kaffe och Axel Rudi Pell. Går igenom gamla kul livsmedelsintervjuer.
Till apoteket samt panta burkar så man får råd att äta nåt dan innan man får pengar. Tänk vilket äventyrligt liv man lever ändå. Living on the edge, typ!
Axel Rudis Pelle, skruvmakaroner & red hot chorizo. Måndagsrock´n roll!
ARE YOU FUCKIN' READY??!!! C'ME ON!!!!!

Plötslig trötthet och huvudvärk fick mig att skolka från studiecirkeln ikväll. La mig i sängen med boken istället. Högerpopulismen dissekerad av Magnus E. Marsdal. Om norska Fremskrittspartiet, men lika aktuell här som där (och i Danmark, Frankrike, Österrike, Holland, USA...) Det intressanta med just denna boken är den empiriska och personligt sociologiska självkritiken från vänster (författaren var tidigare journalist på Klassekampen). Fremskrittspartiets väljare står till vänster i ekonomiska frågor och till höger i "värdefrågor". Då sossepartierna svikit i ekonomiska frågor kvarstår invandring, barnuppfostran, "hårdare tag" o.s.v. Här som där. 68-vänstern med sitt "kulturella kapital" kännetecknas i sin tur av en medelklassvärld som mer fungerar som ett avståndstagande från den "vulgära" och "reaktionära" arbetarklassen. De solidariska blir osolidariska gentemot de de menar sig representera. Och högerpopulismen håvar in valsedlarna....

Ken Loachs socialrealistiska Sweet Sixteen som kulturell efterrätt. En söt film? Möjligen bittersöt. Kriminalitet, knark, elände, mamma i finkan, barn som får klara sig själva, våld, skit och ond bråd död. I ett Skottland som jag genom de senaste 15-20 årens filmer (typ Trainspotting) och social statistik mer kommit att förknippa med knark och social misär än med whisky, kiltar och säckpipor. Dock ett litet pojkäventyr och fin familjesaga. En må dåligt-film som ger mig måndagsångest vid sovdax.

Lägger mig med Kalle Anka & c:o från 1957..... Godnatt!

Inga kommentarer: