söndag 20 juni 2010

Göteborg dag 3: Metaltown fredag

Röda Stjärnan och storstadssightseeing
Fredag. Vi hade lite tid på oss innan Metaltown. Den ende som hade biljett av oss var Robban, själv ville jag försöka lyssna så gott jag kunde trots att gångbron var avstängd för "tjuvkikare". Trotskisten Lolla var sugen på att besöka Marx-Engelshuset, de stalinistiska "errarnas" högkvarter på Fjärde Långgatan. "Erraren" Robban ville med stolthet visa nämnda residens. Och jag var inte främmande att hänga på. Det blev ingen rundvisning, men en avslappnad och trevlig kaffestund på Bokhandeln Röda Stjärnan. En vänsterbokhandel som inte enbart säljer Lenin och Stalin i urval utan även Robinson-Jesus katalogbok över svensk progressiv musik och Noam Chomsky. Om jag skulle handla fritt där skulle jag både behöva råna en bank och leasa en skåpbil att frakta allt med! Eftersom kaffet tagit slut i syrrans lägenhet köpte vi ett paket bryggkaffe där. Zapatistkaffe från ett kooperativ i Chiapas. Smakade som "riktigt" kaffe. Hoppas syrran blir glad för det vi lämnar kvar!

Vi åkte spårvagn över gator och torg och fick en riktig stadssightseeing. Vi kunde bara konstatera att Malmö inte är en storstad utan enbart en mellanstor svensk stad med storhetsvansinne! Göteborg däremot!

Kreator

Vi åkte hem och dumpade grejerna innan Metaltown. Kokade lite pasta och wokade upp en påse wokgrönsaker. Sen blev det dax att byta punk (West Coast Riot dan innan) mot metal! Robban löste in armbandet och gick och kollade på Katatonia (som han inte tyckte passade riktigt i solsken). Jag och Lolla satt i gräset utanför entrén och tittade på folk. Sen gick jag för att hitta en lämplig plats att lyssna på Kreator från. Jag lyckades hitta en bra plats under bron. Precis framför mellanscenen alldeles bakom stängslet till området. Passande nog med ett par grushögar. Jag såg strålkastarna på högra sidan av scenen, men hörde hyfsat bra (trots att vinden gjorde lite vad den ville med ljudet). Tyskthrasharna rev igång med "Hordes of chaos" vilket jag uppskattade då jag inte hört nåt live från den plattan. Resten blev det "gamla vanliga", d.v.s. låtar som "Enemy of God", "Violent revolution", "Extreme aggression", "Coma of souls" och "Pleasure to kill". Och sämre kan det ju bli! Mille Petrozza vrålade som vanligt och försökte få igång en rejäl moshpit: framifrån och bakifrån, från höger till vänster.... Han beklagade att de bara hade 45 minuters speltid (vilket självfallet var alldeles för lite). Men att de skulle komma tillbaka i november eller december med Death Angel och Exodus(!). Trevligt, trevligt! Jag fick dessutom sällskap på grushögen jag stod på. En kille jag träffade på Sweden Rock veckan innan. Att han dessutom bjöd på en öl gjorde inte saken sämre!

Nile

Jag gick tillbaka till Lolla och Robban som satt i gräset utanför entrén. Både jag och Robban såg fram emot Nile, Lolla i sin tur lånade nycklarna och åkte hem. Jag gick tillbaks till "min" grushög och avnjöt konserten. De inledde med "Kafir!" från senaste plattan. Överhuvudtaget var det mycket nytt, vilket jag uppskattade. Men även från skivor som "In their darkened shrines" och "Ithyphallic". Från sistnämnda inte minst min favorit: "Papyrus containing the spell to preserve its possessor against attacks from he who is in the water". Eftersom jag inte såg särskilt mycket passade jag på att stå och sola. Ty den egyptiske solguden var med oss. Och han rådiggade brutaldöds med orientaliska toner och kulsprutetrummor! Det enda som störde var att de gick av efter 50 minuter. Deras speltid var på en timme...!

Armbandsfusk, bokkändisskap och korvgrillning

När jag träffade Robban efteråt ville han sticka hem. Han erbjöd mig sitt armband så att jag skulle kunna se Rammstein inne på området. Han lossade klämman på armbandet. Jag tog det på mig, nu var bara kruxet att klämma igen klämman igen... Jag fick helt enkelt chansa när jag gick in. Vilket var aningen nervöst...

Men jag åkte fast strax efter! Av två killar som skulle göra en bok om hårdrock-t-shirts och ville ha mig med! Jag blev intervjuad och fick svara på adekvata frågor som "Har du suttit inne?" och "Gud eller Satan?". Och fotad både framifrån och bakifrån. Bl.a. fick jag utbringa ett "hårdrockvrål". Tröjan i fråga var Kreator - At the pulse of kapitulation. Hammaren och skäran fram, texten "I want to kill you" bak. En helt vanlig lärartröja för mig, men de tyckte den var cool...! Så nu blir jag snart kändis, flickor! Så sen är det försent! Ännu är jag singel och villig!

Jag gick till en bilparkering vid hamnen där mina Kristianstadskompisar höll till. Björn hade träffat sin drömtjej Sini samma dag och var i sjunde himlen. Knappt kommunicerbar! Fick snacka lite med Anton istället. Han kollade på mitt armband och fixade ihop det med en bit tuggummi! Vilket skulle visa sig funka bra: jag kom in!!!!! Vi grillade korv på en engångsgrill på parkeringen. Macken hade varken ketchup eller senap, men det funkade ändå. En "granne" kom och snackade och bjöd på öl. Trevligt, trevligt! Så man stod i solen och åt grillad korv, drack starköl och kollade på grannarna bredvid som helt offentligt satte på varandra på motorhuven...! Sen bar det av till Rammstein!

Rammstein
Anton ville skåla för att jag lyckades komma in så han bjöd på en öl i öltältet medan Sabaton tonade ut. (I själva verket var det ju jag som skulle bjuda honom som tack för hjälpen.) Strax började Rammstein. "Rammlied", "B*******" och "Waidmans heil" fick vi avnjuta med en öl i näven. Sen letade vi oss längre fram. Ställde oss precis framför bajamajorna framför stora scenen där vi såg och hörde bäst. Jag blev nödig och satt mig och sket på en maja! Mitt under "Du hast"! Det var en oförglömlig upplevelse med härliga vibrationer! Att sitta där när "Pussy" började kändes dock sådär...

Till största delen var showen densamma som i Malmö i februari: påkostad pyroteknik, spermakanon, gummijolle i publikhavet... Då var det magnifikt häftigt. Nu hade man sett det förr. Men det var jävligt fränt ändå! Låtvalet skilde sig enbart marginellt. "Ich bin" var en lika utmärkt avslutare i Göteborg som "Engel" var i Malmö! Och jag blev inte ledsen av att höra "Sonne" som extranummer. Det var ju trots allt en dag i solgudens tecken!

Trying to catch the sun
(RJD)

Inga kommentarer: