onsdag 30 juni 2010

Wayne´s world, Västsahara, Sydafrika & jag

Idag var det betydligt svalare väder, vilket dock inte hindrade mig att gå tropikklädd i avklippta jeans och bar överkropp. Men jag kunde ha en TV-kväll i soffan med gott samvete!

Dagens lunch blev matjesill, nypotatis, gräddfil och gräslök. Vem har sagt att midsommarn är förbi?! Potatisen blev färdigkokt lagom till "Wayne´s world" började på fyran. "Heavy metal-filmen" som innehåller ungefär lika mycket heavy metal som "Saturday night fever" (nåja, det var ju några sekunder Dio). Dock en hel del härliga citat. Som omdömet om "skurken" Benjamin, gestaltad av Rob Lowe (ej att förväxla med sångaren i Candlemass): "Benjamin har inga vänner. Om Benjamin var en glassmak skulle han vara nötglass". ASGARV! I´m not worthy!!!!

Jag missade tyvärr "Uppdrag granskning" som handlade om den internationella omega 3-industrins plundring av de västsahariska flyktingarnas fiskebestånd för överlevnad. "Den glömda konflikten" som den kallas. Och vart tog den vägen? Den internationellt övervakade folkomröstningen om självständighet som skulle hållas på 1990-talet (jag har glömt vilket år)? Jag minns när jag klistrade upp klistermärken med texten: "Marockanska clementiner dödar det västsahariska folket" och en bild på en clementin som skalades och uppenbarade en granat på Ica här på Gamlegården. Jag minns dock inte när det var... 1989-90? Däremot minns jag att en gubbe på Ica förföljde och blängde på mig i affären. Föreståndaren? Och en unge hade sett mig och kallade mig "Apelsinmannen". Haha, lite kul ändå (och jag måste ta och hyra filmen med det namnet)! I vilket fall som helst: hellre matjesill från Tjörn än omega 3 från det ockuperade Västsahara!

Den brittiska politiska thrillern "Kampen om Sydafrika" från 2009 var riktigt sevärd. Den utspelade sig under PW Bothas (fan vad de lyckades gestalta klunsen bildlikt!) sista år och de Klerks maktövertagande. Den tog upp minst sagt dagsaktuella frågor om samtal - samarbete - väpnad kamp - terror. Företeelser som i regel skiljer sig åt enbart genom retorik. Men som den vite professorn sa i samband med ett ANC(?)-attentat där oskyldiga civila barn dog: "Ser det ut som skit och luktar som skit är det oftast skit". Och så är det ju tyvärr. Förtryck, våld och hat leder sällan till något värt att romantisera. (Därmed knappast sagt att det är fel med väpnat motstånd.) Det var intressant att få veta att IRA i hemlighet samtalade med ANC under 1990-talets fredsprocess. Och att Hamas gör det samma med ANC idag. Slutet var dock lite sådär. Inte på grund av de klyschiga biljakterna. Men för att helt plötsligt dyker de Klerk upp som gubben i lådan, friger Nelson Mandela från Robben Island, upphäver förbuden av ANC, PAC och Sydafrikanska kommunistpartiet och börjar förhandla. Vaffö då då? undrar man ju i sitt stilla (slöa?) sinne och sitt lugna rumpnissebo.

Jag avslutar med ett av mina älsklingscitat, från nämnde Nelson Mandela. När han installerades som Sydafrikas förste demokratiskt valde president 1994. Ett citat jag önskar att alla kunde ta till sig. Ty det är ett handgranatsattentat mot hela Jantelagen och all falsk ödmjukhet! Amandla! Awetu!

"Att Du låtsas vara liten hjälper inte världen. Det finns inget upplyst i att krympa för att andra människor inte skall känna sig osäkra i Din närhet. Vi är alla avsedda att lysa, som barn gör."

Så är det, vänner! Och imorgon ska vi lysa i något vitt för att uppmärksamma att det är exakt 30 år sedan förbudet mot barnaga trädde i kraft i Sverige!

Nu fortsätter min TV-kväll med "Sopranos"! Stekt tomat och bacon till det! Because I´m worth it!

Someone's thrown away their children
You can see them running from your smile
Sing for the runaway children
The throw-away child
(RJD)

3 kommentarer:

Anonym sa...

The unibody looks amazing and the rigid aluminum body is better
than any we have seen. The Mac - Book Air is usually a light, aluminum model and features been called the world's thinnest notebook. how to put videos on ipad, how to convert dvd to ipad, dvd to ipad converter, Convert MKV to i - Pad.

Look into my blog :: macbook air

Anonym sa...

Mobile gadgets are becoming our main source of information.
If you are looking for the more practical smartphone, then you'll like to read the following Samsung Galaxy Beam overview. Online retailers like Expansys, Clove and Mobile - Fun have indicated that the white version of Samsung Galaxy Nexus will be available within February next.

Also visit my web site :: galaxy s3

Anonym sa...

Many people experience problems when they first buy and install their Roku digital video player.

The new features from Roku will start kicking in this week for owners of the Roku
steaming video player models Roku 2, Roku LT, and Roku HD #2500.

The stations that I get over the aerial all have their own
icon in the menu.

Here is my site: roku 2 xs