onsdag 23 juni 2010

En orättfärdig tyranni


"Så hjälper Sveriges rikaste Daniel & Victoria" ropar Aftonbladets löpsedel ut. Man förtörnas. Jag är inte monarkist. Jag är moralist. I ett rättfärdigt samhälle hjälper de rikaste de fattiga och svaga. Det är deras plikt som rika. I ett orättfärdigt samhälle hjälper de rikaste de rika och mäktiga. Detta är ett rättskodex som alltid har funnits. Den Heliga Birgitta skrev (via Kristus) redan på 1300-talet:

"Dina ögon var nyfikna till att se det vällustiga. Dina öron var lystna efter ditt eget beröm och lättfärdiga ting. Din mun var redo till förtal och fåfängt prat. Din buk var alltid full av läckerheter och du vägrade aldrig vad den önskade. Du prydde din kropp över måtta med kläder...... Utanför stod mina vänner i ömkligt skick hungriga och nakna. De ropade men du hörde dem ej. De ville komma in men du blev vred. Du förebrådde dem deras elände och begabbade dem...... För din skörlevnad vore du värd att alla dina lemmar lossnade i dina leder, att köttet förtärdes av röta...... För ditt förakt för de fattiga och mina vänner och för din vinningslystnad vore du värd att ansättas av så svår hunger att du gärna skulle äta dina egna lemmar......"

Den som talar om "rena medeltiden" bör ställa sig på huvudet. Det är vår tid och vårt land som är orättfärdigt. Dan Berglund sjunger:

"Det är slut på dom tider när arbetets värde
Var högre än glitter och guld
När den gode var nöjd och den onde begärde
Och satte sin broder i skuld
Men då kunde en syndare dingla i repet
Eller brännas på bålet till munter musik
Ack vi, ack vi, som syndar så näpet
Och ängslar oss så för kritik"


Vi lever de facto inte i en monarki där Konungen styr. Vi lever i en plutokrati där Penningen styr. Girighet är en dygd. Att plundra, bedra, ockra. Att sätta sin broder i skuld. Detta är inget annat än en tyranni. En orättfärdig tyranni.

Bröder! Systrar! Låt oss höra munter musik!

Are you poor, are you sure, are you holy, are you pure
I can tell you tales you just might not believe
(RJD)

AckVi,AckVi!

3 kommentarer:

magda sa...

Haha! Birgitta hade man inte velat få en avhyvling av! ^^

Caligula sa...

Hon var riktigt cool! ;-p

Caligula sa...

Du tillhör förresten de utvaldas skara som fick ett omnämnande i min SRF-blogg! ;-D