onsdag 16 juni 2010

Kosmos blir ett i Göteborg


Resan till Götet gick smidigt och snabbt. Dessutom var vädret lovande. Och skulle hålla sina löften. En riktigt solig sommardag. När jag tittat ner från fönstret har folk legat och solat.

Eftersom detta minst sagt är en lågbudgettripp tog jag först och handlade lite basal och billig föda på Hemköp i Nordstan. Sen spårvagnen till lillasyrrans lägenhet i Kviberg. Ända sen första stund har jag mått som en prins. Lägenheten är både modern och mysig. TV, DVD, dator och alla bekvämligheter. Fin utsikt över industrier, borgar och berg där jag sitter i den sköna soffan. Det enda jag saknar är lilla syrran. Men imorgon får man ju finbesök av Lolla och Robban.

Jag började med att steka upp 16 fiskpinnar. Vattnet var så varmt att det nästan började koka direkt från kranarna när jag skulle röra ihop pulvermos. Spisplattorna så heta att pinnarna i pannan blev svarta på ena sidan. Det slår en vilken öststatslägenhet man själv har hemma i "stan". Jag har ju tänkt göra nytta med mitt statarprojekt så jag läste Lars Olssons essä "Den vita piskan" om mjölkningens historiska roll ur ett klass- och genusperspektiv. Samtidigt som jag levt på kall och god mjölk sen jag kom hit. Det musikaliska temat har varit senaste skivan med Nile. Sanslöst bra brutaldöds med en rejäl dos orientaliska folkinslag.

Jag tog spårvagnen till stationen och promenerade till Världskulturmuseet. Stannade till då och då vid grönområden och fontäner och tittade på vackra flickor. Har ni aldrig varit på Världskulturmuseet tvingar jag er dit. Första utställningen jag var på hette Destination X och handlade om människors resande ur olika perspektiv. Filosofiska, politiska, sociala... Den enorma skillnaden mellan en turist och en flykting. Att människan är det enda djuret förutom fåglarna som ständigt flyttar och reser... Musiken de spelade var psykadelisk och suggestiv. Det kändes t.o.m. i kinderna som om man mumsat magiska svampar... Nästa utställning hette Jordlingar och man kunde få perspektiv på jordmänniskan "utifrån". Från alla olika mänskliga tider och kulturer. Både barn- och vuxenanpassat. Den absolut bästa utställningen var dock En stulen värld. Över tvåtusen år gamla textilier från Anderna ställdes ut. Man fascinerades inte bara över hur välbevarade de ännu var. Som nya. Även detaljrikedomen och konstskickligheten. Ponchos, gravmunderingar, gigantiska broderier som kryllade av detaljer... Självfallet stöldgods och gravplundringar. Det bästa med detta museet är att det inte bara är Göteborgs mest besökta. Det är ett världsmuseum. Föremålen är inte göteborgskt nationaliserade eller i "samlares" händer. Lite synd bara att väldigt få av Perus fattiga inkaättlingar har möjlighet att komma hit och titta på sina heliga förfäders föremål. Trots att inträdet är gratis... Själv blev jag helt tagen av symboliken i dessa otroliga konstföremål. Filosofin, mytologin, kosmologin... Jag har fan inte hämtat mig än!

När jag kom upp till Götaplatsen efteråt undrade jag vad en utomjordling eller en arkeolog om tvåtusen år ska säga om Poseidonstatyn. En karl med en pytteliten snopp men med en stor fisk i näven... I normala fall skulle jag behöva en stor stark för att smälta mina intryck. Nu behövde jag istället en glass. Så jag köpte en mjukglass med chokladsås på Burger King och satte mig på en bänk på Avenyn. Sen åkte jag hit och skrev detta.

Har jag inget negativt att säga om Götet då? Tja, först blev jag irriterad över att Trädgårdsföreningen tar tjugo spänn i inträde. Man ska inte behöva pröjsa för att besöka en park. Men jag har hört att det lär finnas gratisparker ändå...

MEN: Varför i HELVETE finns det inga gågator här? Man är inte bara livrädd att bli påkörd av spårvagnar. Det finns inte en enda gata mitt i city som man kan gå ofredad från biljävlar. Blame it on PG Gyllenhammar? Visst är det vackert med kanaler, men inte kul att behöva gå vid kanten med risk att trilla i plurret...

Get out of my way!
I´m street walking! Street walking!
(RJD)

2 kommentarer:

Lolla sa...

Tack för en jävligt trevlig helg!

Caligula sa...

Det är jag som ska tacka! Nu har jag mycket att skriva om! :-)