lördag 2 april 2011

Första Försöken 2 - Kristianstads kriminella kräk

27:e december 1996. Jag och broder Daniel besökte elektronikbutikerna i Kristianstad city. Vi skulle köpa en billig men funktionell videokamera!

Expert var det rea. Men ändå snordyra videokameror. Över 5.000 spänn. Dessutom inlåsta i glasmontrar så vi inte kunde ta ut och titta på dem. Vi gick vidare. Och hittade en billig och hyfsad videokamera.

Detta var tiden då vi bodde på Röda Stjärnan, KPML(r):s källarlokal i stan. Där drack vi folköl en masse och gjorde våra första försök. Kinematografiskt alltså.

Där sov och ölade vi dagen efter. Då ringde våra nära och kära: "Hade vi verkligen KÖPT den där kameran?!" Vi var Oscar-nominerade i Kristianstadsbladet: "Fräck stöld på Expert. Under trängseln (haha, min anm.) under rean bla bla bla".... Vi hade under "rea-trängseln" tjyvat elektronisk utrustning, videoapparater och skit, för 48.000 spänn. Våra signalement gick inte att ta miste på: en kille med ring i näsan och skinnrock (broder Daniel) och en kortklippt ljushårig kille med svart skinnjacka (undertecknad). "Signalementet bekräftades av Domus elektronikavdelning"". Tro fan när vi köpte film där efter att ha köpt vår kamera!

Vill minnas att det var lördagskväll när vi fick beskedet på Stjärnan. Jag fick en bokstavlig chock och var tvungen att ligga framstupa i soffan. Vi var livrädda att bli haffade av snuten när vi skulle hem till Gamlegården. Vi vågade inte ta bussen utan gick. Och bytte kläder med varandra...

Vi åkte märkligt nog aldrig dit. Signalementet i Bladet måste ha gjort att vi misstänkliggjorts rejält i stan. Kristianstad är en liten stad och vi stack ut... Men det värsta var nog att våra föräldrar och syskon inte visste om vi var tjyvpack eller inte...

Epilog:

Strax efter gick Expert i ekonomisk konkurs. Det var uppenbart att de var desperata. Vi två oskyldiga snälla killar skulle offras för att vi såg ut som vi gjorde. För ynka 48.000 spänn. Ynkligt. Som Paulie i Sopranos när han stod i skuld och mördade sin mammas väninna på ålderdomshemmet och stal pengarna under madrassen...

Jag och broder Daniel är verkligen inte kriminella. I motsats till de som drev Expert i Kristianstad under mellandagsrean 1996. Undrar vad dessa gör nu?

Men jag ska erkänna ett lagbrott mot samma butik: jag var passiv medbrottsling när de fick ett klistermärke på skyltfönstret med bröderna Daltons mamma och texten "Stjäl från de rika"!

Inga kommentarer: