fredag 22 april 2011

Frihet



Olofströmstrippen var planerat som hårt arbete på plantagen. Sätta potatis, tomater och gurkor i min ömma moders trädgård. Detta hanns inte med. Vi nattsuddade som vanligt framför dumburken, snackade och intog nattföda bestående av tjälknöl och en iskall Falcon Bayersk 2,8. Sånt är frihet!

Självfallet tog vi sovmorgon. I den magiska sängen jag ligger i sover jag som Törnrosa. Inte i 100 år. Men minst 10 timmar. Utan att vakna. Sånt är frihet!

I eftermiddags hälsade vi på syster Emma och nyblivna maken Jimmy. Vi tittade på hennes fantastiskt vackra fotobok från bröllopet, skapad av broder Daniel. Och deras lika fantastiska nya inglasade altan. Nu skulle Jimmy även sätta ut högtalare. Lagom till sommaren. Sånt är frihet!

Köksmys med min ömma moder, Gladys Knight, Ulf Lundell, Andrea Bocelli, Sarah Brightman, Bruce Springsteen, Enya, Tom Waits och ett glas bag-in-box-rött. Är jag en smaklös morsgris står jag för det. Sånt är frihet!

Jag päste och solade en stund i soffan på morsans altan. Lät solen smeka mitt fagra anlete. Svullade. Jag ser mer Tony Soprano-svullig ut på bilderna än jag är. Skyller på vinkeln och inte i min skånska förtjusning för mat. Det blir så när man skjuter från höften med mobilkameran. Men svullade gjorde jag. Istället för att slava på plantagen. Sånt är frihet!

Nu har jag tagit en midnattspromenad på fältet. Suttit vid sjön och beundrat stjärnhimlen. Borde ha lyssnat på mystisk nattmusik, men det blev Ebba-debuten istället. Raka motsatsen. Sånt är frihet!

Väl hemma värmer jag mig med en Varma Koppen med tomat & basilika. Sörplar upp sista direkt från min lilla kinesiska soppskål. Sånt är frihet!

Jag lyssnar äntligen på Dan Berglunds nya Allt är idioternas fel. Konstaterar att han återigen återanvänder sina egna melodier. Och varför inte? Sånt är frihet!

Ska upp klockan åtta men lägger mig när jag vill. Sånt är frihet!

(Nånstans i bakskallen tickar det att jag gjort en liknande blogg där varje stycke slutar med "sånt är frihet!" Men jag tar mig friheten att skriva en till. Sånt är frihet!)

Inga kommentarer: