tisdag 19 augusti 2008

"We came to this country you made it our home..."

...sjöng Dropkick Murphys på Stortorget ikväll. Lite ironiskt att Jimmie Åkesson hade brådis att tränga sig förbi i folkhavet som diggade loss till irländsk immigrantmusik från Boston. Där gick gränsen för min allmäna hövlighet och han fick allt runda mig själv. Inte som en antirasistisk markering, utan för att han ser så löjlig och slemmig ut och folk propsar på att slicka honom i arslet. Han såg klart malplacerad ut med sin flott(ig)a frissa, kostym, slips och portfölj bland punkare, rockers, svenssons och annat löst pack. Såna man trivs som fisken i vattnet bland m.a.o. (fan vilken sjuk förkortning jag fick till där; Mao sa ju: “Folket är ett hav och gerillan är som fiskar”...).

Det var en jävla trängsel i hela centrala Malmö, jag gick omkring och ville käka nån spännande festivalmat innan konserten. Men hela vägen mellan Centralen och Gustav Adolfs torg var det trängsel. Det slutade med en älgkebab, men nu får det räcka med såna tills nästa Sweden Rock eller nåt. Nästa gång blir det nog nåt libanesiskt eller chilenskt. Det fanns även en del stånd med djurrättsrätter med texten "Djuren har också rättigheter". "Förvisso", tänkte jag, "men de har även skyldigheter!", påverkad som jag var av avsnittet om demokrati från gymnasieelevernas samhällskunskapsbok som jag läste på nervägen. Kött lär det utan tvekan bli! ;-P

Konserten var skitgrym! Rejäl energi med hög dans-, mosh- och allsångsfaktor. Dragspel, säckpipa, tin wistle, piano och mandolin är underskattat i punkrock. Bandet tyckte att det var kul att få spela på en sån tid och plats på en svensk sommarfestival, det skulle de aldrig få hemma i Boston. Dock borde de få en lektion i att man är riktigt fed up med "The wild rover" i svenska festivalsammanhang (i synnerhet i samband med gratismusik på torg). Men även den gjorde de såklart skitbra. Fast inte i klass med "Fields of Athenry"! Ronny Drew, Dubliners nyligen avlidne grundare, fick en musikalisk hyllning. Hoppas verkligen jag får chansen att se Dropkick Murphys igen! Nu är man ännu mer sugen på Flogging Molly på torsdag, samma tid, samma plats! Utgår från att det är samma röj!

http://www.youtube.com/watch?v=BA3tCZ67KFk&feature=related

1 kommentar:

Caligula sa...

Måste ju länka denna oxå ju! =P

http://www.youtube.com/watch?v=kz9gzw4Ed8I