måndag 21 februari 2011

Sol, vind och kaffe - en glad revolutionär söndagsblogg



Tjock, glad och belåten åkte jag från Olofström igår eftermiddags. Efter en helg av trevligt nattsuddande med min ömma moder. Efter läckra rätter som varmrökt lax, gulaschsoppa och portergryta. Efter gos med världens finaste kissemissar.

Solen sken på en klarblå himmel. Visst var det kyligt i luften när det blåste, men solen har ändå samma lyckobringande verkan på mig. Och nu var det inte bara kalla vindar som blåste. Revolutionens vindar blåste bort diktator efter diktator i Nordafrika. I det Maghreb som betyder "Platsen där solen går ner" gick den tvärtom upp. Och samma vindar blåste mig direkt från Olofström till Smålands Nation i Lund för ett föredrag med Andreas Malm och Nihal Ragab om just dessa välkomna fängslande stormvindar.

Jag hann inte dricka kaffe innan jag lämnade Olofström. Men Öresundstågen har gratis kaffe i automaten hela februari. Då manicken för en gångs skull funkade tog jag två muggar på en gång. Samt en innan jag steg av på perrongen i Kristianstad där jag mötte upp Lolla. Vid centralen i Lund mötte vi upp Lollas malmöitiska partikamrater från Socialistiska Partiet, anordnarna av mötet. Vi promenerade tillsammans till Smålands. Där man fick sig en kaffe till. Och träffade på ett par till trevliga bekanta. Ett 60-tals personer deltog på mötet.

Nihal Ragab kommer från Egypten men har studerat i Lund ett år. Så man kan med fog påstå att hon var expert på området. Annars var det, föga förvånande, Andreas Malm som gav en grundläggande historisk bakgrund. Egypten var i fokus, men självfallet kom även resten av "Den arabiska revolutionen" på tal (rentav Kina och USA!). I synnerhet som publiken hade många frågor.

Jag tänker inte gå in i detalj på diskussionerna utan hänvisar till mina länkar. Dock låg fokus på arbetar- och massrörelserna. Men det var härligt att se Andreas Malms entusiasm. Han berättade att han efter den svenska valnatten hamnat i en "politisk depression". Allt var bara nattsvart i hela Europa. Eller kanske snarare blå-brunt. Det blåste hårt, det blåste kallt, det blåste högervindar överallt. Och jag minns hans artiklar i Aftonbladet och Internationalen om "gotisk marxism". Svartsyn snarare än optimism och framtidstro. Men nu upplevde han något enastående historiskt...!

Såna positiva vibbar smittar av sig. Det var en småkall söndag. Men solig, glad och härlig!

Röda Lund - Andreas Malm i Lund: Ta Tahrir till fabrikerna



Biology & Politics - Andreas Malm om den permanenta revolutionen i Nordafrika

2 kommentarer:

Anonym sa...

För första gången hamnade jag idag på ett tåg där maskinerna inte var länsade på innehåll. Kaffemaskinerna då alltså. Där var iofs inte någon konduktör med, men man kan ju inte få allt. =)

Caligula sa...

När jag fick gratiskaffe var där en supersöt blondin till konduktör! Kändes som Jackpot eller Guldbingo! Snart är februari slut och det är mer värt att köpa kaffe på Pressbyrån! =)