onsdag 23 april 2008

The Dick Song - The Last Sucker - och lite mer religion

Helvetiskt under bar låt och skiva med Ministry (finfinfin särskrivning jag fick till). Fantastiskt ändå att SRF lyckades boka dem till avskedsturnén, inte Hultan eller Arvika. Förblindande bra liveband, att de går i graven med att framställa George W som Satan ger dem extra cred i Paradiset.

Ska fortsätta lite med tema religion. Har märkt på mig själv att när jag ska presentera nåt "nytt" för eleverna, som hinduismen nu, så drar jag paralleller (ett genialiskt ord i skrift som med sina dubbla dubbel-ll illustrerar ordets betydelse). De fyra kasterna anser jag direkt motsvarar de fyra stånden i "gamla" Sverige. Mycket mer än att påstå att det skulle ha med "klasser" att göra. Krishna och Kristus är skrämmande lika, t.o.m. mer i den ikonografiska framställningen och kulten än de språkliga likheterna. De sydindiska utsättningarna av flickebarn skiljer sig inte från de som förekom här hemma innan vi kristnades. En fördom skulle jag kunna tänka mig är att "det blir för mycket fakta för dem att plugga in", särskilt om det som nu är byggelever. Men dels känner de till de fyra stånden och Kristus sen grundskolan, dels är de inga idioter. Och att dra paralleller och kunna relatera underlättar förståelse. Även om det rent logiskt blir dubbelt så mycket fakta att arbeta med. Men så tänker jag fortsätta att arbeta.

Försöker "sluka" lite Dalai Lama just nu. Gubben har en hel del vettigt att komma med ändå. Säkert mer nu som 73-åring än som 2-åring när han utvaldes. Socialt- och rättvisepatos håller jag högt, även hos personer i en feodal hierarki som inte har ett dugg med demokrati att göra. Hans propsande på att man inte ska bli förbannad får mig att tänka på ett avsnitt i Gamla testamentet: En helig man vandrar i en skog. Ett gäng barn kommer fram och börjar kalla honom "flintskalle". Han blir förtvivlad och ber till Gud. Gud fixar dit en vildsint björnhona som slår ihjäl ett 70-tal av barnen. Antar att den helige flintskallen kan le igen efter det. I såna jämförelser är Dalai ganska schysst trots allt. Men GT är ju en sån urgammal och förlegad skrift, tycker svenska kulturtanter från övre medelklassen. Det är mycket mer humant och fint med Kristi kärleksbudskap, så Bibeln bör revideras och bara det som "vi" tycker är fint och uppbyggeligt skola finnas kvar. Så samma välvilliga människor som vill få oss att aldrig glömma antisemitismen vill hugga bort judarnas själva fundament för sin kulturella existens med Jesu flinande käke. Duuuktigt Simson-arbete, Delila...

"End of days part 1 & 2" är helt sagolika med Ministry!

2 kommentarer:

Muminen sa...

Det vore isf inte första gången Bibeln reviderades... ;)

Caligula sa...

Jehovas-gubben som plingar på ibland sa en gång att Bibeln inte på ett enda ställe uppmanar till våldtäkt. Jag påstod att den visst det gjorde det. Men jag kunde ju ha fel, den uppmanar till att sprätta upp buken på gravida kvinnor och en massa annat fint, men våldtäkt höll den sig kanske för god för? Men tillslut hittade jag ett ställe där Gud uppmanade sitt folk att våldta kvinnorna i samband med etnisk rensning av en erövrad stad. Tycker att de kan ta bort alla släktförtäckningar i stället, det är det tråkigaste i Bibeln. Vem brydde sig ens på den tiden vem som var farfarsfarfarsfarfarsfarfarsfarfarsfarfar till den och den? Snacka om att vara långsint... :-)