onsdag 28 januari 2009

En slätrakad sosseslisk




Har burit på en sak en dryg vecka nu. Min aversion mot Thomas Bodström. Den slemmigaste av alla sossar. Det som får det att knyta sig i min mage är hans ögontjäneri v.d.g. de CIA-kidnappningar som skedde i Sverige med sosseregeringens goda minne och som ledde till tortyr i Egypten. Detta som varit den svarta fläcken över Anna Lindhs minne. Nu har det ju som bekant visat sig att Lindh kanske inte alls kände till det. Däremot Bodström. Bara hans anlete får mina ansiksmuskler att knyta sig i spasmer. En slätrakad slisk, stilig, välutbildad, f.d. allsvensk fotbollsspelare. Avundsjuka? I så fall blir jag jävligt rädd för mitt undermedvetna.

Jag har alltid sett honom som en slisk, pappa Lennarts pojke och en sossebroiler av Guds nåde. "Vi kan inte utesluta ett liknande agerande i framtiden" sa han och Barbro Holmberg om kidnappningarna. Han lägger sig platt som en påkörd knähund för Storebror på andra sidan Atlantiska pölen. Och liksom USA är de mänskliga rättigheterna inte ett dugg värda för den mångåriga justitieministern. Det tydligaste exemplet är somaliasvenskarna som fick sina tillgångar frusna efter en muslimsk pengatransaktion till sina släktingar. Och som idag, totalt ogrundat, lever med terrorstämpeln över sig. Det var ju även USA:s regering som låg bakom tillslaget mot Pirate Bay för ett par år sen, när Bodström direkt bröt mot konstitutionen och rättssäkerheten.
Den utbildade juristen dömde ut Tito Beltran i förväg som skyldig, tvärt emot all grundläggande juridisk praxis. Tar inte ställning i fallet, men säkerligen spelade populism in: "folk" ville se den lille svartskallen som bröt mot jantelagen ditsatt, och "alla vet ju hur SÅNA är"...

Bodström är utan tvekan den som gett dystopin om ett svenskt "1984" ett ansikte: "Justitieminister Thomas Bodström har på senare tid lagt fram ett stort antal lagar som ökar myndigheternas möjligheter att övervaka medborgarna. Säkerhetspolisen och den öppna polisen ska få rätt att bugga lägenheter, avlyssna telefoner, införa hemlig kameraövervakning, läsa e-post, fax och post, om de övervakade misstänks för att förbereda grova brott" (saxat från LO-tidningen).

Jag var livrädd att Bodström skulle bli den nya sosseledaren när GP drog sig tillbaka till den herrgård som heter Torp. Att det skulle vara en "Reinfeldeffekt"; att slätrakade unga stiliga män skulle ta över och flirta till sig väljare. Med det i bakhuvudet är jag tacksam över att det blev pinsamma Mona ändå. För Bodströms del önskar jag mest att det verkligen blev nåt av den där "Bodströmstribunalen" för brott mot de mänskliga rättigheterna som Myrdal nämnde i "Debatt" (angående Somaliasvenskarna).

Inga kommentarer: