söndag 11 januari 2009

Seriösa Facebook-grupper

Jag tror knappast att Facebook kan förändra världen. Eller ens rucka den. Men jag vill ändå på nåt sätt visa var jag står. Därför gör jag lite reklam för olika grupper här:

"Vi kräver att Israels ambassadör utvisas ur Sverige!

Vi kräver att Israels ambassadör utvisas ur Sverige! Minst 800 palestinier har dödats, varav hälften är civila. 250 barn och närmare 100 kvinnor finns bland de döda samt 60 äldre, 6 sjukvårdare och 2 journalister. Mer än 3000 har skadats till följd av israeliska angrepp. Israel har inlett en omfattande markoffensiv mot Gaza utan hänsyn till civilbefolkningen. Den israeliska arméns angrepp är den värsta sedan 1967. Gazaremsan är idag världens största fängelse. 1,6 miljoner människor är instängda utan tillgång till mat, mediciner och andra förnödenheter. Sverige kan inte upprätthålla diplomatiska kontakter med en stat som upprepade gånger visat att den varken respekterar människoliv, mänskliga rättigheter eller internationella avtal och konventioner.Vi kräver att den svenska regeringen utvisar den israeliska ambassadören och avbryter de diplomatiska kontakterna med Israel så länge som Israel fortsätter med sina militära operationer mot och kollektiva bestraffning av invånarna i Gaza.Ge det palestinska folket ditt stöd! Bjud in dina vänner till gruppen!"


"Gaza Solidaritet är ett informellt nätverk bestående av organisationer och aktivister som vill protestera mot Israels massaker i Gaza. Vi har bildat nätverket för att få största möjliga bredd bakom protesterna. Vi tycker inte att politiker och makthavare agerar tillräckligt kraftfullt för att få ett slut på Israels krig mot befolkningen i Gaza, därför måste vi bli många som visar att vi inte accepterar detta. Demonstrationer hålls över hela världen och bara i Stockholm har fem demonstrationer ordnats spontant. Tanken med denna grupp är att vi snabbt skall kunna nå ut med information om vad som är på gång."

"Fri abort -en mänsklig rättighet"
"De senaste veckorna har "Ja till livet" haft en annonskampanj här på Facebook. Rätten till sin egen kropp bör vara en mänsklig rättighet och varje år dör ca. 70 000 kvinnor till följd av illegala eller osäkra aborter i länder där religiösa falanger mot abort fått bestämma. Det är nästan 8 kvinnor i timmen.I Sverige har vi idag enligt lag rätt till fri abort. Det innebär att kvinnan fram till vecka 18 själv får bestämma om hon vill göra abort. Därefter får hon utföra abort endast om "synnerliga skäl föreligger", en kurator måste utreda fallet och endast Socialstyrelsen kan besluta om aborten får genomföras. Ingen abort får göras om fostret kan överleva utanför livmodern. Idag är den gränsen i praktiken satt vid 22:a veckan, men kommer att ändras om tekniken utvecklas.Det är "den övre gränsen för abort" som "Ja till livet" vill sänka. Vad som exakt menas med det kan diskuteras, men de aborter som oftast används i debatten är de som sker i vecka 18-22. Det är mindre än en procent av alla aborter som är så sena och det finns i alla dessa fall starka skäl, framförallt fosterskador eller risker för mammans hälsa. Det vanligaste skälet till att de blir så sena är oftast att det är svårt att upptäcka skadorna på ultraljud särskilt mycket tidigare. Det "Ja till livet" vill med att sänka den gränsen är alltså att tvinga kvinnor att gå med sjuka foster, med graviditeter som riskerar deras hälsa eller vänta ett barn med speciella behov som de inte tror att de kommer klara av att ta hand om.Vidare används ofta aborterna efter vecka 12 ofta i debatten. Det är en väldigt liten andel - 95% av alla aborter sker innan utgången av vecka 12. Det finns inte tydlig statistik av orsaken under den här perioden eftersom det är kvinnans rätt att fritt välja, men i länder där det krävs särskild prövning för aborter efter vecka 12 är sena aborter lika vanliga som i Sverige. Det beror troligtvis på att alla nästan alla sena aborter sker på grund av medicinska eller psykosociala skäl.Att aborter bör vara så få som möjligt och så tidiga som möjligt kan vi däremot hålla med om. Det vi vill se, till skillnad från "Ja till livet"s laginskränkningar är:- Kortare köer och bättre tillgänglighet till medicinska aborter- Fosterdiagnostik som går att göra tidigt ska vara tillgängligt för alla som vill- Mer och bättre sexualupplysning - Att möjligheten till abort ska räknas som en mänsklig rättighet i internationella sammanhang- Att ingen kvinna ska behöva dö till följd av att hon nekats möjligheten till en säker abortLåt kvinnor bevara rätten till sina egna kroppar!Om du vill engagera dig för att bevara aborträtten i Sverige och för att rätten till abort ska betraktas som en mänsklig rättighet internationellt:http://www.rfsu.se"

1 kommentar:

Unknown sa...

gucci replica zeal replica bags reviews Find Out More 9a replica bags website here replica bags online shopping india