torsdag 12 augusti 2010

Bakåt eller framåt?



Bakåt eller framåt? frågar Alliansens valpropaganda. Som en ledande fråga. För det kan väl aldrig vara så att Alliansen faktiskt vill veta om deras politik leder bakåt eller framåt?

Alliansen har sänkt skatten med 100 miljarder. Detta innebär att en tiondels biljon kronor försnillats från det allmänna för att skänkas åt privatpersoner enligt principen "ju rikare desto mer". Åt den som har skall alltså varda givet.

Detta kan ju synas som slöseri när vi har en arbetslöshet på 9,5%. Hur många jobb hade inte detta kunnat skapa och befria människor från det förhatliga "bidragsberoendet"? Och det är självfallet just exakt slikt slöseri.

Klassklyftorna i Sverige växer. Om vi inte har ett tvåtredjedelssamhälle så har vi åtminstone fått en permanent grupp "marginaliserade" eller utslagna. Hopplösheten är utbredd. Att det blir fler "problembarn" i skolan säger sig självt.

Folkpartiets valaffischer lyfter fram kärnkraften som en frälsare inför klimathotets Armageddon. Samtidigt läser man att de ryska bränderna åter kan bjuda Sverige på Tjernobyl-cesium.

Aftonbladets ledare frågar:
”Bidrag eller fler jobb?” ”Mer bidrag eller välfärd?” ”Flum eller kunskap?” ”Kolkraft eller ren energi?” Sådana formuleringar slår tillbaka på allianspartierna. I några fall rätt hårt.

Visst är det hårda rekyler som slår tillbaka. Alliansens politik leder då rakt inte framåt. Den leder många årtionden tillbaka.

Till tiden före "Den svenska modellen" på arbetsmarknaden. Det bäddar den antifackliga politiken för. "Fuck facket 4-ever", som de framåtskridande aggressiva nyliberalerna i CUF säger i sin kampanj. Tiden vrids tillbaka till de glada dagar då arbetarna stod med mössan i hand och bockade inför patron.

Till Lort-Sverige (kackorlackorna har ju kommit tillbaka liksom de direkta fattigkvarteren) före de sociala välfärdsreformerna. Färre ska ta hand om flera. Vård och trygghet ska ha ekonomisk vinst som drivkraft. Tänder i käften är åter en klassfråga.

Till den auktoritära skolan byggd på ömsesidig rädsla. Som föraktfullt fnyser åt pedagogikens vetenskapliga landvinningar och kunskapen om hur lärande fungerar. Där militär drill ligger närmare till.

Till tiden före folkomröstningen om kärnkraft för 30 år sedan. Som direkt körs över. Istället för att ha framtiden och satsande på grön energi för ögonen säljs Vattenfall ut över huvudet och bakom ryggen på ägarna: du och jag. Vadå kolkraft? Det är ju tyskarna ju!

Men vissa får kanske is i punschen?

Bakåt eller framåt? Mitt svar är det förstnämnda. Vilket är Ditt?

MerBakåtÄnFramåt



DuktigReinfeld!



Never going back to where the pain was
She'd rather face the pain that's here and now
(RJD)

1 kommentar:

Anonym sa...

framåt...