måndag 9 augusti 2010

Välfärdens, Kunskapens och Framtidens Fiender


"Det är sexigt att betala skatt" sade Mona när det begav sig. Sexigt vet jag inte. Men fruktbart. Om alla hjälps åt att betala blir det billigare och bättre. För det finaste vi till viss del har kvar i Sverige vid sidan av den allemansskyddade naturen: Välfärden För Alla.

Lars Ohly har gjort bort sig ordentligt den senaste tiden genom att framställa sig som Kappvändaren nr 1. Alla Vänsterns kärnfrågor har han offrat på ministertaburettens altare. Nu ryter han äntligen till mot Välfärdens Fiender. Även en samarbetspartikamrat: Thomas Bodström.

Detta är en personlig blogg. Inte en politisk. Objektivitet betackar jag mig för, muahahaha! \m/ Åtminstone ibland. Jag kan inte nämna alla Allianspartister jag tycker personligt illa om. I den röd-gröna röran kan jag på rak arm faktisk bara komma på en på riksnivå (lokalpolitiker är en annan femma): Thomas Bodström. Den slätrakade slisken. Ministergossen som vuxit upp med silversked i mun. Pentagon-lakejen som våldtagit den personliga integriteten genom övervakning, tjuvläsning, tjuvlyssning, frusit svenska medborgares tillgångar och skapat Storebrorssamhället (han tycks själv tycka att "Bodströmsamhället" är ett coolt uttryck). Lyckligtvis ska han flytta till USA efter valet. (Jag tycker synd om jänkarna som redan har allt för många "Bodströmar".) Jag är ingen större fan av Mona Sahlin. Men i jämförelse med Bodström är det fan i mig sexigt att rösta på Mona.

Bodström sitter även i det holdingbolag som äger den privata koncernen Pysslingen Förskolor och Skolor AB. Dessas vinster har allt annat än investerats i eleverna. Det blir ju inte så när man ägs av "rikskapitalister". Inte överhuvudtaget om man har vinst som mål och drivkraft. Skolpengen, dina och mina skattepengar, går inte till förskolebarn och skolelever. De går inte till förskolelärare, lärare, sjuksköterskor, kuratorer, vaktmästare, lokalvårdare, skolkökspersonal och andra livsnödvändiga för verksamheten. De går till aktieägare. Pysslingen är självfallet inte de enda. Aftonbladet skriver i dagens ledare:

Ett annat stort bolag är Academedia med flera tiotusentals elever i ett hundratal friskolor. Academedia köptes tidigare i sommar upp av Wallenbergdominerade EQT för enligt uppgift omkring två miljarder kronor.
De pengarna plus en profit på 25 procent ska EQT få tillbaka när Academedia inom några år säljs vidare, i enlighet med riskkapitalbolagets affärsidé.


Jag kan tilläga att i ledningen för Academedia sitter gamle sossefinansministern Kjell-Olof Feldt. Han är även ordförande för Friskolornas Riksförbund och en varm anghängare av saftiga vinster.

I en artikel av Vänsterpartiets Rossana Dinamarca och Lars Ohly i DN Debatt ifrågasätts inte friskolesystemet i sig. Men det visar på hur osedvanligt nyliberalt det svenska skolsystemet är i jämförelse med våra nordiska grannländer. En demokratisk skola med elevernas behov som mål bör istället vara vårt mål. "Inte en sedelpress för aggressiva aktiebolag".
Det är självfallet bara att hålla med. Lärarförbundet gjorde för några månader sedan en opinionsundersökning om folks inställning till vinster i privata skolor och förskolor. En överväldigande majoritet, vill minnas att det var runt 80%, var motståndare till profit på skolverksamhetens bekostnad. D.v.s. även borgerliga väljare. Men av riksdagspartierna var enbart Vänsterpartiet motståndare.

Thomas Bodström är Välfärdens Fiende. Men han är inte ensam. Han är i gott sällskap av samtliga politiker som tillåter friskolesystemet att fortgå. Och försnillningen av våra skattepengar, öronmärkta åt skolan och förskolan. Juvelen i Välfärdsstatens krona.

De kommunala skolorna då? Öööh! Hur sköter de sig på en skala? Skär och snålar ner på allt, från skolresor och frukt till lärare och personal? Tja... Jag minns en skämtteckning där en offentlig skola sprängdes i luften. Direkt efter kom gamarna och menade typ att: "Titta där! Helt förfallet! Låt oss privatisera!" Och så blev det ju med kommunaliseringen på 1990-talet: vissa skolor klarade sig bra, andra förslummades. Jag vill ha tillbaka en stalig skola. Där utgifterna fördelas efter behov. Det säger sig självt att det nuvarande systemet skapar segregation. Ett nytt klassamhälle som för oss hundra år tillbaka i tiden. Kunskapens fiende. Och därmed Framtidens.

Befria skolan från den vinstdrivande friskolan! Det vinner vi alla på!

So money talks and no-one walks
But everybody's crawling
(RJD)



DNDebatt


Aftonbladet


Expressen

Inga kommentarer: