måndag 9 augusti 2010

Finland behöver hjältar


En storm är lös, det ljungar eld.....

Runeborgs ord i "Björneborgarnas marsch" känns profetiska. Sonisphere-besökarna i Björneborg i Finland hade det trots allt värre än vi i Stora Sörjan. Inga skadade. Inga flygande stånd. Inga rasande scener. Inga band som ställde in eller tvingades gå över till en akustisk spelning. Under Iron Maiden var det ju t.o.m. uppehåll. Vill inte ens minnas att det blåste nämnvärt....

I Björneborg stod inte ens flygplanen pall för vindarna. Ett 40-tal festivalbesökare skadades, flera fördes till sjukhus (läget uppges dock inte längre vara allvarligt). Iron Maiden satt i säkerhet på ett hotell i Björneborg. Kan det månne ge uppslag till en ny låt? Glöm "The ides of march" - här kommer "The march of Bjorneborg"! Ner med visiret! Detta är VÅR musik!!!

Finland behöver hjältar, som katolikerna behöver helgon

menade Topelius. Bruce Dickinson kallade oss i Stockholm för "riktiga soldater som stod emot regn, skit och kyla". Det känns som att tapperhetsmedaljen har solkats lite i (stora) skuggan av Björneborg....

Om jag inte valt Sonisphere skulle jag nog sikta in mig på Wacken. Det som avgjorde till Sonisphere var Heaven and Hell. Men så blev det ju som det blev. Och det gör inget att jag missade Wacken. Det som förutom Sonisphere-banden lockade på det nordtyska slagfältet var Tiamat och Candlemass, som jag ändå kommer att se i höst och vinter. Om jag varit i Wacken skulle jag vara sönderbränd idag. Jag skulle ömsa skinn i badkaret. Jag skulle ha rosslig röst och hosta damm ett bra tag framöver. I Stora Sörjans regn slapp jag helt allergibesvären jag hade på vägen upp. Jag känner mig inte ens förkyld idag. Bara utsövd efter två och ett halvt dygn utan sömn (det var svårare att sova i Festivalbussen än jag trodde). Nu gäller det bara att fixa en tvättid och försöka få väck leran från jeansen och jeansjackan.

Man har det ganska bra ändå. Och bekvämt. Martin Lunds sägner är nog inget för Runeberg. Å andra sidan tror jag knappast att den studenkammarfjollan och krigar-wannaben skulle stanna många timmar ens i Stora Sörjan!

Hail Soumi Finland Perkele - Metal Kantele \m/

On the edge of the last goodbye
We all sing - warrior
Ah the brave never die
Most unlikely
(RJD)


AC! Den största av alla Finlands hjältar fyller 65 år i år! Mumintrollet mosar Mannerheim! DS!