måndag 16 augusti 2010

Vad är Pakistan? (Och kolera och diarré?)


Utbrott av kolera oroar och minst 36.000 människor uppges lida av akut diarré. Bristen på rent vatten är stor i det land där 1.600 personer hittills har mist livet. FN varnar nu om en andra dödlig våg.
20 miljoner pakistanier saknar hem, mat och rent vatten. Sex miljoner barn riskerar livshotande sjukdomar.


Aftonbladets ledare reagerar på att varken Fredrik eller Mona nämnde Pakistan med ett ord i sina sommartal. Och man kan ju fråga sig var Vad är Phuket?-snacket är? Tsunami-engagemanget? Fast nu drabbas ju inte svenskar. Än.

Vad är Pakistan? Pakistan är ett jättestort land som ligger granne med Afganistan där Sverige för krig och dödar och dödas. Pakistan har många flyktingläger. Där bor fattiga människor som inte har riktiga skolor. Så de ordnar egna i typ tält. Dessa är religiösa och kallas roligt nog madras-skolor. Där blir man taliban om man sköter sig och lär sig sin läxa. De sköter sig själva eftersom regeringen och Västvärlden skiter i dem eller skjuter på dem. På det sättet blir de faktiskt flera och det kan krigas tills det inte finns fler människor kvar i Pakistan eller Afganistan. Men det är bra för världsekonomin och det kan dessutom minska den svenska arbetslösheten (som Mona men inte Fredrik säger finns).

Eftersom Västvärlden sket i översvämningarna i Pakistan ordnades nödhjälpen för de drabbade av så kallade islamister som gått i madras-skola. Detta tyckte Västvärlden var fruktansvärt och började själv hjälpa till lite smått genom typ frivilliga pengabidrag.

Om några veckor är det val i Sverige. Man kan fråga sig vad som är viktigast: att kriga i Afganistan eller ge bistånd, alltså hjälp till typ riktiga skolor? Eller att hjälpa de översvämningsdrabbade i Pakistan? Fredrik vill helst kriga. Helst Mona också, fast hon vill även ge bistånd. Vänsterpartiet, som vill vinna valet tillsammans med Mona, vill sluta kriga men ge bistånd. Men det vågar de ju inte säga om de vill vinna med Mona. Jättejobbigt läge.

Kolera är en jättefarlig sjukdom som är som typ pest. Den är utrotad i Sverige, men kan komma hit igen med människor på flykt. Diarré vet vi ju alla hur kul det är. Vissa har det i munnen. Dessa kallas politiker. Ett symptom av denna typ av diarré är handlingsförlamning.

He always thought that he could fly
Till he was shot down from the sky
You can't walk on water - don't try
You can't walk on water - my my my
(RJD)

InteEttOrd



MonasVäg

2 kommentarer:

Kalmardamen sa...

Tack för ett utmärkt inlägg!

Det gör ont i hjärtat när man ser bilderna från Pakistan.
En fruktansvärd katastrof som riskerar att förmodligen bli en ännu större katastrof.
Känns som du träffade mitt prick, uppmärksamheten har inte blivit så stor eftersom inga svenskar är inblandade.

Ha en fin kväll!

Caligula sa...

Tack!

Visst gör det ont i hjärtat. "Sex miljoner barn riskerar livshotande sjukdomar." Lika många som judarna under Förintelsen.... och det FINNS hjälp om bara viljan finns!

Ha en fin kväll du med! :-)