onsdag 15 juni 2011

Kristianstadsbygdens livsmedelshistoria - för god att kolsyra!

Café Verum i Hässleholm rekommenderas. Centralt men lantligt, gammaldags och billigt. Loppis mitt i cafét med spännande LP-backar.

Tog en kaffe med Leif Börje-Frid vid ett utebord. Diskuterade projektet kring livsmedelshistoria i Kristianstad. Jag blev helt paff. Inte bara av Leifs medryckande sätt att berätta och vidarebefordra berättelser han hört under ett par år av forskning och intervjuer i Regionmuseets regi. Det var även häpnande att höra hur mycket som går in i vartannat. Enskilda personer, olika branscher, sociala och geografiska förhållanden... allt bildar ett pussel som aldrig tar slut. Dessutom så underhållande och roligt att man bara vill höra och veta mer. De som har berättat är ändå bara sakliga. Inte stora i orden. Men gigantiska på jorden!

Det jag hörde under timmen vi snackade var ändå bara en droppe i havet. Jag ser fram emot att ta del av det 60-tal intervjuer han gjort. Och som länkas till i hans gedigna blogg nedan. Och att inhämta ännu mer information på Regionmuseet. Och framför allt att ta kontakt med personerna i fråga. En vacker dag finns de inte längre. Och historien tystnar. Lokal livsmedelshistoria. Som är mer global än man kan fatta. Man blir bara sugen på mer och mer. Och Mer och Merry!

Jag är väldigt glad, tacksam och inspirerad av samtalet. På perrongen hem från Hässleholm satt Caesar själv och vinkade från en vagn. Kejserligt värre!

Grisfötter & wienerkorv på burk

1 kommentar: