torsdag 23 juni 2011

Tragedi


De antika grekiska tragedierna börjar sorgligt och slutar i total katastrof. Typ dominoeffekten. Eller snarare korthus som faller. Det som händer idag utspelar sig inte på en teaterscen. Men är inte mindre tragiskt för det. Politikerna är genomkorrupta. De rika vägrar betala skatt och bokför inte sina svarta swimmingpoolar. Den extremkapitalistiska spekulationsekonomin härskar. Och till slut spricker det. Lönerna och pensionerna sänks. Arbetslösheten och fattigdomen exploderar. När Pandoras ask öppnas av IMF och EU. Stålbad utkrävs. Den sociala välfärd som fanns ska offras på ett blodigt altare. Den väl beprövade utpressningen och utplundringen av Tredje Världen har nåt Europa. Har nått EU. Självfallet drabbas de som redan har det sämst värst.

Folket går man ur huse och protesterar. Reser sig som en gång kolossen på Rhodos. De vägrar acceptera raserandet av templet. Betala ödesdigert för de rika och de korrupta. Det mest tragiska är att vi här hemma skuldbelägger det grekiska folket. Som gått i pension i sina bästa mannaår. Och levt ett liv i lyx. På "våra" EU-pengar! Aftonbladets ledare skriver:

Grekland har länge varit ett land i kris, men det är allvar nu. Ett år av brutala löne- och pensionssänkningar, slaktade för­måner och drastiska skattehöjningar har slagit hårt mot folket som bor i landet vi kallar demokratins vagga. 25 procent av befolkningen lever under fattigdomsgränsen.
400 000 människor har på ett år blivit av med sina jobb och arbetslösheten är nu uppe i 16 procent. Ny statistik visar att över 100 000 företag har fått lägga ner verksamheten.

Har de grekiska löntagarna det för bra? Enligt OECD är det bara syd­koreanerna som har längre arbets­veckor än grekerna. De anställda i privat sektor tjänar i snitt 7 600 kronor i månaden. Grekiska TCO visar i statistik att sedan 1990 har reallönerna sänkts med 30 procent. Enligt grekiska arbetsministeriet jobbar närmare 30 procent av landets anställda utan socialförsäkringar eller andra lagstadgade förmåner.

Grekerna går i snitt i pension när de är 61,4 år gamla – den genomsnittlige europén går i pension vid 61,1 års ålder. Enligt grekiska LO låg en grekisk medel­pension innan sänkningarna på cirka 7 100 kronor i månaden. En svensk man får i snitt 17 000 kronor i pension.


Jag har själv inga siffror. Varken "vita" eller "svarta". Men jag tycker att vi ska akta oss för att skuldbelägga arbetstagare och pensionärer när ekonomin krisar. Att rättfärdiga ett alexanderhugg mot en välfärdsstat. SAAB-personalen blir utan lön lagom till midsommar. Grekland är nära. Liksom Spanien, Portugal och Irland. Tragedier har en tendens att börja i sorg. Och sluta i total katastrof.

Konkurs skrämmer ingen på Syntagma


Vägrar betala för de rikas kris


Detta var droppen - ockupera SAAB