fredag 21 januari 2011

Sverigedemokratisk kulturkamp II - Petzäll på er, grevar och baroner


Sverigedemokraterna försöker utlösa en kommunistiskt inspirerad kulturrevolution. Partiet gör på äktkinesiskt manér detta genom De Fyras Gäng:

* Mattias Karlsson, kulturpolitisk talesman

* Chang Frick i SDU (småföretagare, nyliberal och f.d. ungmoderat som vill förstatliga skolan men privatisera kärnkraftverk)

* William Petzäll, ordförande i SDU (som på ett ytterst lågt sätt blivit utskrattad på nätet då han gick ur skolan med något enstaka godkänt betyg; vem har inte varit skoltrött?!)

* Erik Almqvist, tillsammans med Karlsson general för "kulturfestivalen" i Sjuhäradsbygden (arrangerad av föreningen Gimle)

Detta är SD:s kulturpolitiska program (tar mig som så ofta friheten att saxa från Aftonbladet):

SD:s kulturpolitiska förslag

* Stoppa allt stöd till chockerande och provocerande kultur.

* Inför en svensk ”kanon”. En statlig topplista över den bästa svenska kulturen.

* Stärk kulturarvet och satsa på kulturarvsturism.

* Lägg ner operan i Malmö och Skånes dansteater.

* Öka den politiska styrningen av kulturens innehåll.



Kulturen ska inte vara spontan. Kulturen ska inte vara folklig. Kulturen ska inte vara levande.

Kulturen ska vara politiskt kommandostyrd. Politiker ska avgöra vad som är bra eller dåligt. Politiker ska avgöra vad som är uppbyggligt. Politiker ska överhuvudtaget avgöra vad som är "kultur" eller "kulturarv".

Man får taskiga vibbar av kommunistdiktaturerna. Man får taskiga vibbar av fascist- och nazistdiktaturerna. Man får taskiga vibbar av svenska Folkpartiet. Samtliga nämnda föll på eget grepp då de försökte styra vad som var "kultur". Förhoppningsvis kommer Sverigedemokraterna inte ens så långt.

Att tala om en "nationell enhetskultur" är överhuvudtalet löjligt. Lika larvigt som att tala om en "kultur" som inte skulle vara tidsbunden. Men detta vet SD. Vad är det då som är så farligt med exempelvis operan? Det kan väl knappast vara att de upplåter plats åt "svenskfientliga" blatteungdomar från förorten som framför hip-hop?

Fascisterna vet historiskt lika väl som socialisterna att spela på nationella klassklyftor. Hatets egentliga grogrund. "Finkultur" blir fult. "De höga herrarna" är inte bara dekadenta. De anammar dessutom en främmande utländsk förfallen kultur. Pratar franska som en padda som förätit sig på gåsleverpastej och cognac. Idag fördummas och passiviseras vanligt folk med amerikansk skräpkultur. Och vi drömmer oss tillbaka. Till det gamla. Till det äkta. Till det sanna. Till det ursprungliga. Till det rena.... Det som med en kulturhistorisk term kallas völkisch. Och som skapade monster som Nazi-Tyskland...

Kulturkrig med knätofs

Inga kommentarer: