lördag 7 april 2012

Eostre


"Eostre - Gudinnan av fertilitet och liv vaknar med solen på våren. Eostre har ett urgermanskt ursprung och både Ostara och det engelska ordet för påsk Eastre härstammar från hennes namn.

Varje vår föds Eostre när solen återkommer till jorden. Det kan man se i att hönorna börjar värpa och flyttfåglarna återvänder. Man ser det i aktiviteten djuren utgör -parningen är igång. Likaså grönskan och ljuset och vårblommor som syns i skogens pasteller.

Eostre var dyrkad av alla som välkomnade solen och våren, men mest av alla fanns det en hängiven hare som avgudade henne. Haren ville ge henne en gåva hon skulle minnas, men vad gav man en gudinna av vår som kunde få allt hon ville? En dag stötte haren på ett ägg, å så gärna han ville äta upp det – han som endast levt på visset gräs i flera månader. Men han avhöll sig och tänkte att Eostre skulle uppskatta det, ja det var en fin gåva.

Vid närmare eftertanke infann en känsla av otillräcklighet sig hos haren. Gudinnan skulle inte uppskatta en sådan enkel gåva tänkte han. Därav gick haren hem för att dekorera ägget, när han hade gjort det så fint att han inte förmådde att göra mer gav han den till Gudinnan Eostre. Gudinnan som tyckte att ägget var det vackraste av gåvor älskade den färglada och livliga utsmyckningen. Hon annonserade att alla skulle ge denna gåva i hennes namn på Ostara och alla harar skulle gömma dessa till barnen som hon älskade mest av alla. Det var hennes gåvor till dem.

Så varje påsk eller Ostara i Eostres namn dekorerade man ägg i vackra färger till vänner och familj. Och barnen de kunde hitta en liten gåva när de gick på upptäcktsfärd som påskharen hade lämnat."

(Källa: Saxat ur nätet, och jag ansvarar icke för språket som nästan är lika vackert som berättelsen)

Inga kommentarer: