Karen Armstrong - Historien om Jerusalem
Jag var ytterst nära att kalla boken en "tegelsten". Detta skulle vara lite ironiskt eftersom syftet med den är att riva murar. Jerusalem är på många sätt murarnas stad, både fysiskt och mentalt. Boken är en imponerande faktaspäckad och engagerat berättad kronologisk resa genom staden Jerusalems historia. Från att staden tillkom och namngavs till den hedniske guden Salems ära fram till mitten av 1990-talet då boken tillkom. I centrum står självfallet de tre abrahamitiska monoteistiska världsreligionerna: judendom, kristendom och islam. Boken är inte bara informativ och lärorik, den är kanske i första hand tänkvärd. Armstrong ger oss många historiska lärdomar. Som att religiös förföljelse sällan leder till lärdom och tolerans: De tidiga kristna förföljdes av romarna, men hur bar de sig själva åt under korstågen? Judarna fick en egen stat efter Förintelsen, men hur behandlar de själva palestinierna? Här sätter hon även fingret på hur farligt det är om religionen används för mycket i identitetsskapande syfte. Då är risken stor att den universella människokärleken får stryka på foten. Eller om religionen koncentreras för mycket på fysiska platser. Som just Jerusalem. Varför slåss om något man kan dela på? I synnerhet när ens tro i grunden är densamma?
När boken kom hade Oslo-avtalet om en lösning på Palestina-konflikten gått i stöpet och en fanatisk jude mördat Israels premiärminister. Tyvärr har situationen knappast blivit bättre sedan dess. Snarare tvärtom med Ariel Sharons provokation på Tempelberget och andra intifadan, muslimhetsen efter 11 september, Israels krig mot Hamas och Hizbollah, angrepp på Libanon, kidnappning av palestinska ministrar, inbördeskrig mellan palestinier, fortsatt militär terror och självmordsattacker, motsättningar mellan israeler o.s.v. De ockuperade områdena och det lilla som tilldelats Palestina har allt mer förvandlats till ett fängelse. Och en enorm apartheidmur har rests.
Armstrongs kloka böcker kan hjälpa till att övervinna hopplösheten. Med historiens hjälp och en förståelse av religionernas sanna väsen.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar