torsdag 18 september 2008

Bokpaket!!!

Så var det dax igen! Detta innehöll Marie-Louise Rodéns "Drottning Christina. En biografi". Professor Rodén är verksam vid Högskolan i Kristianstad och en bekant till mig. Vi bor i samma område och springer ofta på varandra. Hon är definitivt den person i världen som vet mest om drottning Kristina och har lärt sig ett flertal språk för att kunna tjuvläsa hennes brev: franska, italienska, latin... nja, kanske inte bara därför! De flesta känner till att Kristina abdikerade från svenska tronen, konverterade till katolicismen och for till Rom. Men vad hände sen? Det var trots allt där nere i behagligt klimat som "barbardrottningen från Norden" uträttade det mesta av sitt verksamma liv. Så det kan bli riktigt intressant. Boken är skitfin och har gott om illustrationer, flera i färg (ni börjar kanske märka att jag gillar bilder?). För några år sen bytte jag sand, mat och vatten till Marie-Louises fem katter när hon var nere och rotade i Kristinas privatliv i Vatikanbiblioteken. Hon ringde flera gånger från Vatikanen för att höra hur det var med sina kissemissar. Så på sätt och vis har jag bidragit till bokens tillkomst, haha!

Med boken följde en skiva med musik från Sveriges stormaktstid: "Gustavus Rex & Christina Regina" från Musica Sveciae. Coolt med 1600-talsmusik till Gustav II Adolfs och drottning Kristinas ära, haha. Man känner redan röken från Lützendimman! En skjuten och en abdikerad regent, man ska lägga av i tid!

Till sist var det två "Liten uppslagsbok": "De gamla egyptiernas gudavärld" och "Grekernas och romarnas gudavärld". Korta texter om de olika gudarna och gudinnorna och färgfotografier på statyer, målningar m.m.. Sistnämnda bok är skriven av Richard Woff, vilket självfallet får en att tänka Rikard Wolff, fniss!

Man har en hel del att frossa i vid det här laget! Mumma!

Inga kommentarer: