tisdag 9 september 2008

Demokrati...

.... började vi på i samhällskunskapen idag. Jag avslutade med att säga till klassen att de gärna fick besöka kommunfullmäktigemötet i Kristianstad ikväll där det skulle beslutas om folkomröstning om Arenan. Självfallet dök ingen av dem upp och de skulle sannolikt tycka att det var skittråkigt. Debatten handlade om goddag yxskaft-tjafs i två och en halv timme. Den ensamma vänsterpartisten kämpade tappert mot den 67-huvade (eller hur många de var) hydran i kommunstyrelsen som hade klubbat igenom beslutet om det skattefinansierade skrytbygget. Att hon dessutom är nybliven mamma gjorde fighten ännu mer imponerade.

Debattstilen hos motståndarna till folkomröstning var knappast den bästa och argumenten var ofta väldigt låga. Härskarteknikerna var legio. Sossarna var allra värst. Här kan vi snacka om en politisk nomenklatura. Att partipiskan viner och att det är ett broilerparti råder det ingen tvekan om.

Debatten handlade inte om bygget i sig utan om en folkomröstning om det hela. Eftersom bygget inte fördes fram i valdebatten, partierna enbart hade en helg på sig att diskutera de ekonomiska kalkylerna (upp mot en halv miljard) och att betydligt fler än 3000 kommuninvånare skrivit på en namninsamling om en folkomröstning finns det fog för en. Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna var för bygget men även för en folkomröstning. När en centerpartist tog ställning mot kommunstyrelsens beslut tog det hus i sosse-leden och han beskylldes för att bara vilja bli berömd för en dag, hamna i tidningen och kanske t.o.m. på bild. Det var höga sosse-hönset Helene Svensson som stod för detta lågvattenmärke, något som som sagt var legio i debatten.

Pamparna, inte minst sossarna, menade att de var väl kompetenta att fatta detta avgörande beslut för kommunen med omgivning. Ingen alls i församlingen misstrodde det minsta den representativa demokratin. Men vissa menade att ibland kan det vara bra att fråga folket till råds. Från folkomröstningsmotståndarna hördes t.o.m. ett argument om att folkomröstningar är meningslösa eftersom de enbart är rådgivande (borgerliga Åhuspartiet).

Man märkte tydligt hur viktigt retorik och debattekniker är ännu idag. Helst fula grepp. "Du säger att beslutet inte har gått demokratiskt till! Du anklagar alltså mig för att inte vara demokratisk! Jag blir fruktansvärt kränkt!"

Frågan är hur bra detta skulle vara som pedagogik? Skulle vara som avskräckande exempel...

Inga kommentarer: