fredag 22 maj 2009

Du Sköna Nya Skola


Folkpartiet hade länge varit ett typiskt "lärarparti". En av de stora profilfrågorna var just skolan och lärarna. Hem och Skola, leenden och Tommy och Annika-mentalitet. Men så kom 1990-talet och nya vindar började blåsa. Sverige drabbades av en ekonomisk kris och det började storma i den svenska ankdammen som varit så lugn och spegelblank. Folk började känna sig förvirrade. Statsministern hade några år tidigare blivit skjuten och Sverige var inte längre sig likt. Vad berodde allt kaos och samhällets upplösning på? Det började tisslas och tasslas i hemmens frukostbord och arbetsplatsernas fikarum: Vilka är det egentligen som "uppfostrar" dagens barn och ungdom? Självfallet DOM! Vilka annars? LÄRARNA!


När vi hade det bra i Folkhemmet fungerade det med lärare. För de SKÖTTE SIG. De hade auktoritet och kunde lugga elever eller dra dem i örsnibben. Men eleverna LÄRDE SIG SAKER. Vi hade ingen arbetslöshet eller kriminalitet. Man kunde känna sig trygg på gator och torg. Men på 1960-talet vändes allt upp och ner och lärarna blev "kulturradikala". Skolan blev en "flumskola" där kunskap föraktades. Detta pedagogiska paradigmskifte innebar bl.a. att pojkarna i klassen inte skulle lära sig läsa, skriva, räkna och hoppa bock. Istället skulle de lära sig sy och knyppla, ja helst skulle de leka med dockor på lektionerna! Allt medan "lärarna" satt och skådade sig djupt i navlarna...


Flummiseringen hos lärarna märktes även på klädsel och frisyrer. Den strikta klädseln som signaliserade vuxenhet försvann. Istället började lärarinnorna gå med knytblus och lärarna, i synnerhet slöjdlärarna, skaffade skepparkrans. Självfallet förfasades föräldrarna. Deras reaktioner sipprade även ner till sina ungdomar. I början av 1980-talet bildades den lösa organisationen BSS: "Bevara Skolan Skolmässig". Dessa var ungdomligt ivriga, och kanske lite väl radikala för sina konservativa värderingar. Men de ville väl och drömde sig tillbaka till ett Sverige där Skolan var en skola. De lugnade ner sig när de blev lite äldre och på 1990-talet hade de utvecklats till det välkammade partiet Skoldemokraterna. De hade slutat slå och sparka ner "flumlärare", trots att de fortfarande ville kasta ut dem ur skolan. Och starkt begränsa utbildningen för flumlärare.


Skoldemokraterna satsade hårt på att komma in i maktens korridorer. Och de lyckades bra i valet 2006 då de kom in i många kommuner. Men drömmen var en riksdagsplats. Vilket inte borde kunna vara en omöjlighet. Redan 1991 hade partiet Ny Disciplin kommit in i riksdagen genom sin lärarfientlighet. Då hade Folkpartiets ledare Bengt Westerberg, som kramat nallar på valaffischerna, lämnat den TV-sända valvakan i protest. Men när det nya milleniet inletts hände något fantastiskt i Folkpartiet som var lika oväntat som Berlinmurens fall 1989: Bengt Westerberg avgick och Folkpartiet fick snart en ny ledare: Lars Leijonborg. Nu bytte partiet helt profil: det var slut på "snällismen"! Folk ville inte ha ett "lärarkramarparti", ett sådant skulle sannolikt hamna utanför 4-procentsspärren.


Nu började Folkpartiet ställa krav: Ska lärare tillåtas bli lärare måste de först genomgå en disciplintest. Enbart för deras eget bästa. Kunde de inte ge ordentlig kvarsittning skulle de inte vara välkomna i skolan. I den liberala dagspressen publicerades ofta långa artiklar om flumlärarnas fasansfulla människosyn och brist på respekt för demokrati, mänskliga rättigheter och västerländska värderingar. Värst var nog kvinnosynen: flumlärarnas kvinnor tvingades ju gå klädda i knytblus! De påstod själva att det var ett frivilligt val, men det visste man ju hur "fritt" det var... I vilket fall hörde knytblus inte hemma i den svenska skolan! Folkpartiet uppmuntrade även eleverna att SÄPO-anmäla lärarna om de visade flummiga tendenser. Som att låta skägget växa och skaffa skepparkrans. Blev lärarna radikala kunde de bli fanatiska. Var de fanatiska kunde de bli extremister och i slutändan terrorister!


Folkpartiet radikaliserades än mer och majoren Jan Björklund blev ny partiledare i samband med valet 2006. Då vann den borgerliga Alliansen och Björklund blev skolminister. Nu började saker hända i "flumskolan" och en Ny Tideräkning inleddes. 25:4-regeln avskaffades och Komvux skars ner rejält av major Björklunds sabel. Skolan skulle skiktas och arbetarbarn skulle bli vid sin läst och slippa tvingas att plugga teoretiska ämnen som gav behörighet till högskolan. Som de tvingades till i den gamla kunskapsfientliga flumskolan. Eleverna skulle inte tvingas till pluggande de inte var intresserade av, samtidigt skulle skolplikten skärpas och lärare ringa polisen som hämtade skolkande elever. Stökiga elever skulle kunna stängas av från skolan. Kvarsittning kompletteras med ännu hårdare "försittning". Disciplinen skulle återställas! Det skulle finnas både elitklasser och lärlingsklasser. Sverige skulle få Europas bästa Skola! Rensad från flumlärare som underminerade vår stolta svenska Skola!





Plötsligt vaknade jag yrvaken.... Solen sken genom fönstren och fåglarna kvittrade... Det var bara en DRÖM!!!!







(Konstaterar CALIGULA, muahahahaha!!!!)

Inga kommentarer: