onsdag 29 juli 2009

Antikommunistiska Manifestet

Det går ett spöke i Världen. Antikommunismens spöke.

Jag har lust att ge en grundkurs i marxismen-leninismen. Saker/sagor som jag trodde på lika starkt under sena ungdomsåren som när jag gick i Filadelfias söndagsskola när jag var liten. Och det handlar idéhistoriskt om samma tankar och tradition.

Marx och Engels var "ung-hegelianer". Hegel var en protestantiskt kristen tysk som uppfann "hegelianismen": Allting består av motsättningar. En tes består av en antites. Spänningen mellan tes och antites ger en syntes. En kompromiss. Hegel var starkt kristen och försökte bevisa sin teori med sina filosofiska idéer.

"Den materialistiska dialektiken" uppfanns av Marx och Engels. En ateistisk hegelianism. Idén är god. "Historiematerialismen" har blivit ett vetenskapligt paradigm. Visst är det så att den historiska utvecklingen leder framåt. Klasskampen är pådrivande.

Men nu kommer det jobbiga. Jag vägrar tro på en Jehovas Vittnen-utopi. Där alla ler och är jättelyckliga. Människor funkar inte så. Människor är äckliga kräk som (ofta) ser till sig själva.

Vi ska fortsätta framåt med klasskampen! Avskaffa klassamhället! Men Paradiset kan vi glömma! Människor är Människor! Och det är väl ändå vårt mål?

Vi Framtidsmänniskor ska väl inte låta oss till Pol Pot-mentalitet och låta helgamålen främja medlen?

2 kommentarer:

Lolla sa...

Jag tror inte heller på ett paradis, men jag är helt övertygad om att den mänskliga girighet och ondska vi ser idag kommer att försvinna när världen är socialistisk. Människan är ett flockdjur. Det är kapitalismen som gör att vi bekämpar varandra.

Det är inte människornas medvetande som bestämmer deras vara utan tvärtom deras samhälleliga vara som bestämmer deras medvetande. - Marx.

Caligula sa...

Folkhemssosseriet har gett oss en solidarisk moral som avskaffas idag med "valfriheten". Jag har hopp. Men jag tror inte på den religiösa drömmen om att girighet och ondska kommer att försvinna. Jag vet inte ens om det är önskvärt. Jag har börjat älska dödssynderna och människan när hon inte lever upp till sina ideal (kapitalismen är däremot en barnsjukdom liksom slavsamhället och feodalismen).

För övrigt gav du mig nyss mitt favvo-citat av Marx sen jag var 17! =)