fredag 19 februari 2010

Nio månader - dagis -bröllop!





Nio månader... en hel havandeperiod... så längesen var det jag fick nåt sist. Ett jobb. En sak är säker: på Vuxendagis (Folkuniversitetet) blir inga barn gjorda. Men arbete ger hälsa och stånd - väl? I vilket fall som helst är det en betydligt mer pregnant företeelse än ett vuxendagis.

Tvåorna jag hade i samhälle på morgonen fick en övning som avslutades med att de skulle skriva CV. Jag frågade om de gjort det tidigare. Vilket de hade i svenskan i ettan (på gymnasiet då, men fan vet). Och jag som plitade på CV innan jag la mig igår. Och får lära mig det på Vuxendagis...

Inte för att det är nåt fel på det. Ett CV är lika användbart för en långtidsarbetslös som för en som nyss tagit studenten. Men ändå. Jag är dubbelt så gammal. Man kan inte låta bli att dra paralleller mellan hur man själv behandlas på Vuxendagis och hur man behandlar eleverna. Ombytta roller, typ. Och jag föredrar tveklöst den jag hade idag.

Samhällskunskapen var kul. Och faktiskt även naturkunskapen. Eleverna gjorde ett "miljökörkort" där de gjorde olika tester på ett dataprogram. Till synes självklara grejer var faktiskt ganska kluriga: åtta grejer skulle i soporna. Skulle de hamna i återvinning, brännbart eller kompost? Fick man inte alla rätt fick man göra om. Och läsa sig till vad som var rätt val och varför. Lekfull pedagogik, sånt uppskattas av en flum-pedagog som moi! Ett par killar som hade matte gjorde en motsvarande grej. Där var temat ytterst trevligt: pyramiderna i antikens Egypten! Matteuppgifterna var på en så pass enkel nivå att t.o.m. jag kunde hjälpa till! Man skulle även svara på andra saker än ren matte, t.ex. dök en bild på Tuthankamon upp och man skulle skriva vem det var. Jag svarade eleverna att det vet jag, jag har nämligen honom på väggen! En elev spelade Deathstars på datorn och jag sa att jag ska se dem om en vecka! Men att det kommer att kännas som en blek kopia efter Rammstein! Sen började de snacka Sweden Rock med mig, och sånt är ju alltid kul! Fan ta den som klagar på dagens ungdom!

Det var kul att träffa gamla kollegor igen på Framtidsgymnasiet! Inte minst min underbart trevliga, roliga och vackra rumskompis och väninna Therese! Hon som fixade in mig på stället! Hon visade upp sina fingrar när jag kom på morgonen! Med en vacker vigselring! Hon hade gift sig i smyg, och i natt åker de unga tu iväg två veckor till Karibien! Liiite avis blev man kanske ändå när man såg snöblasket på industriområdet utanför fönstret!

Men va fan; jag ska ju hypa vintern! Snön föll på ett helt annat sätt än tidigare i vinter! Istället för små torra vita partiklar segnade det ner stora bomullstussar! Men fan vet: det kanske var asbest från nån fabrik eller verkstad i närheten?

Det kändes väldigt förlösande (för att krysta till det) att äntligen få jobba i vilket fall! När man gått och burit på total arbetslöshet och förnedring i nio månader!


AC! Ser jag inte intellektuell och seriös ut med vita pennor i en svart skjortficka? DC!

Inga kommentarer: