torsdag 4 februari 2010

Supersize me!


Kollade på "Supersize me" ikväll för första gången. Och grillade en chorizo och en sremska till. En riktigt kul film. Och hemsk. Som visar hur cyniska storkapitalistena inom (skräp)matbranschen är. Som lobbyar för att politikerna inte ska stoppa den kroniska barnmisshandeln i skolorna med skräpmat, läsk och ingen idrott. Inte ens raster. För fetmaepidemien är en misshandel av barn, fattiga och outbildade. Ett folkmord genom överviktsrelaterade sjukdomar och leverskador. Dessa kapitalister tänker bara på aktieägarna. Inte på offren för blod(socker)spengarna. Och den ledande frågan i slutet är självklar: Vilka vill vi se på kyrkogården? Folket eller McDonalds?

Nu bojkottar jag själv inte de nämnda företagen i filmen. Allra minst Campbells som jag får gratis soppor från av farsan. Imorgon blir det Burger King. Men jag blev påverkad av filmen. På samma sätt som folk blir av McDonalds eller Pepsis hjärntvättande propaganda (läs: reklam). När jag tryckt i mig de båda tjocka Willys-köpta korvarna var jag sugen på nåt nytt att trycka i munnen. Funderade på en tjock kryddig skräpkorv till. Med vitt korvbröd och rejält påslafsat med ketchup (Heinz), senap och vitlöksdressing. Men jag hade fått avsmak. Istället blev det en fiberrik grov brödbit med makrill i tomatsås. Fast nu kommer säkert någon och säger att det sistnämnda innehåller 400% mer socker och kalorier än det förstnämnda. Aldrig får man ha riktigt gott samvete... på gott och ont!

Nåja, jag tog en skål blåbär i mjölk till efterrätt! Och det är både supernyttigt och läskande! :-p

För övrigt anser jag att man ska bojkotta "hälsomat" som tar överpriser genom att marknadsföra sig som "ett hälsosamt alternativ". Man kan få ett "vanligt" knäckebröd med minst lika mycket fibrer för en tredjedel av priset av ett "sportigt" alternativ.

Inga kommentarer: