onsdag 20 oktober 2010

Intellektuell gangsta-blogg



Lärarvikariat. Förberedelse för en statarhistorisk intervju. Chili sin carne, basmatiris och etiopisk långfilm. Promenad, poweryoga, bastu och bad. Känner mig nästan intellektuell!

Fast så intellektuell kände jag mig inte i skolan. Det kändes mer Gangstaz Paradise. En elev hotade mig med att han skulle råna mig på Gamlegården (ghettot jag bor på) om jag inte lät klassen sluta tidigare. Jag svarade lågt tillbaka att i så fall skulle jag "bränna upp honom och knulla hans mamma". Vilket föranledde jubel i klassen istället för rädsla. Det är dock inte så farligt som det låter. Som vanligt halkar mina mattelektioner in på annat. Denna gången varför blatteungdomsgäng rånar Svenne Banan-alkisar här på ghettot. Saker jag själv tycker bör tas upp i skolan. Åtminstone bättre än att elever som inte är på plugghumör gapar och snackar en massa skit. Vilket ju inte behöver vara fel i sig. Samma kille ringde mig och låtsades vara Bruno (Kress; sjuk lärare). Jag bad honom dra ett Jimmie Åkesson-skämt. Då han inte kunde detta sa jag: "Bruno! Du måste vara väldigt sjuk! Gå och lägg dig!" Visst finns det riktiga gangsterskolor. Men där sitter gangstrarna i regel i skolledningen!

Heile Gerimas Teza från 2008 om läkaren Anberber är ytterst sevärd. Att se och höra en film på amhariska är väldigt speciellt. Filmen är väldigt vacker och poetisk. Människorna kommer i centrum på ett gripande sätt. Dessutom är det ett intressant stycke nutidshistoria om inbördeskrigets Etiopien. Kejsar Heile Salassi, "Guds Sändebud", störtas och olika vänstergrupperingar börjar bekämpa varandra. Vissa trogna Moskva, andra ser Albanien som sin stora förebild. Vissa framstår som förvirrade maoister. Alla lika dogmatiska och verklighetsfrämmande i sin etiopiska kontext och "revolution". I början av filmen dominerar den folkliga religionen i form av koptisk kristendom. Snart frågas skämtsamt om "Den Heliga Treenigheten hittat hit" när ett plakat med Marx-Engels-Lenin passeras. Folkliga legender om drakar, profetior framförda av byäldsten och annan folktro kryddar filmen. Liksom kärlek, familjeband, rasism och krigsvansinne. Se den!

Yoga var inte helt fel. I synnerhet yoga nidra, djupavslappningen i slutet. Jag somnade nästan. Sen var det skönt med bastu efteråt. Och bubbelbad. Särskilt när jag var ensam i poolen och kunde ligga och sträcka ut armar och ben i en cirkel som den där teckningen av Leonardo da Vinci. Den Veneriska Människan eller vad den heter.

Att promenera hem i 45 minuter i nån slags kallt och stickande halvhagel var dock inte skönt. Hur jag än försökte intala mig det. Jag gick och sjöng på Cornelis Ballad om 100 år för att härda ut. Däremot var det skönt att komma hem i värmen och slita av sig kläderna. Varm middag och ett par South Park-avsnitt på detta. Saving a rain forest is totally gay! Jobb imorgon (halvdag för Bruno) och tidigt i säng. Längtar redan efter täcket och kuddarna!!!!!

RESPECT!!!!!

Inga kommentarer: