onsdag 2 mars 2011

Huka er, gubbar och kärringar!!! - en blogg om Barnatro


Att uppnå den perfekta balansen är det bästa. Inte minst på ens arbetsplats. Det jag sysslar med just nu är ärligt talat det mest utopiska jag kan tänka mig.

"Första halvlek" fortsatte jag med mina transkriberingar av intervjuer med sydskånska statarbarn. Nu kom värderingarna fram från tiden då de var barn och ungdomar:

* Man skulle vara stark. Vilket ju inte är förvånande då man har ett fysiskt påfrestande jobb.

* Man skulle vara "bra till att äta". Detta var mer förvånande då statare och lantarbetare (och torpare, pigor, drängar och "vanliga småbönder") levde på att producera livsmedel, men själva levde i halvsvält under knapra förhållanden. Men tydligen var det ett tecken på fysisk styrka att kunna äta mycket. Här misstänker jag att det gällde idel karlar/grabbar...

* Man fick inte vara kelen. Absolut inte kramas och kela med barn. Det var töntigt...

Två minus och ett plus. Jag är en svag klenis, men jävligt kelen och kramsjuk. Däremot är jag förbannat matglad. Och får dubbelt så stora och starka karlar att ge upp ett skamset: "Martin har mask...."!

Vid halvlek hade mästerkocken i köket smällt ihop en utsökt omelett med rökt korv, svamp och bacon...!

Sen var det dax att påbörja nytt arbete. Att inventera skivor. Jag hade aldrig använt Excel tidigare (i synnerhet inte på en Macintosh). Men jag började begripa lite. Man fick utlopp för sin fantasi när man fick genre-bestämma o.s.v. Själva isberget består av stenkakor. Flera gånger min egen vikt. Man fattar verkligen varför de kallas som de gör. Men det är häftigt som fan, i synnerhet för en musikintresserad. Jag började dock med den lilla toppen av isberget som bestod av vinyler. Nästan enbart med anknytning till den svenska, och därmed internationella, arbetarrörelsen (främst från Metall-kongresser).

Och socialistiska kampsånger kan man inte få för lite av! Men jag hittade även en riktig Tradera-platta: Stålfarfars Barnatro! Signerad både på själva skivan och på omslaget! Respect!!! Trots sina psalmer är han sanslöst lik Darwin! Och även Tage Erlander fick som ni ser vara med på ett hörn (hoho!)! Huka er, gubbar och kärringar, för nu laddar han om!!!

Och ens egen socialistiska barnatro fick åter skåda Ljuset bland de andra bortglömda dammiga museiföremålen!

5 kommentarer:

Ladyintuitionstardust sa...

Låter som du har helt underbara sysslor där på statarmuseét!:)
Blev rekommenderad att åka dit då jag var på utdelning av "Kämpestipendiet" för några år sedan, men det har inte blivit av.

Tror minsann det ska bli av i vår, kanske framåt maj när det är som upplagt för en sådan utflyckt:)
Har varit i en statarbostad dock, i Huseby. Och nått liknande, fast ej statarbostad, är min morfars föräldrahem: Backstugan utanför Olofström, har du varit där?
En underbar plats och en litet, litet hus:)

Caligula sa...

Underbara sysslor, underbar personal och arbetsstab, underbar intention bakom museet (en forskarcirkel kring statare blev ett försök till att pröva ett museum; lyckligtvis lyckat)....

Jag var där första gången förra maj. När årstiderna är som vackrast. :-)

Måste kolla upp Backstugan! :-D

Caligula sa...

Vad är Kämpestipendiet? Låter spännande! =P

Ladyintuitionstardust sa...

Yes kolla upp backstugan!
Kämpestipendiet är ett stipendie som utdelas av Kommunalarbetarförbudnet uppkallat efter Alfred Kämpe.
"Såu ä dä!"

Caligula sa...

Alfred Kämpe har jag läst mycket om i böcker om lantarbetarhistoria! Spännande! =)