fredag 11 september 2009

Åsnornas lönesättning

I Trelleborgs kommun kan gymnasielärarnas lön snart baseras på elevernas resultat på nationella prov. Får eleverna bra resultat får lärarna högre lön, får eleverna mindre bra resultat så får lärarna lägre lön.

Va fan säger man? Att den siste idioten inte är född? Att det är lite småtrist att människor som inte fattar ett dyft om lärarens yrke och uppgift ska fatta denna typen av beslut? Att det är käpprätt åt tjottahaiti med lönesänkningar, och i synnerhet på denna typen av grunder? När "Klass 9A" gick på TV förstod man hur stupida folk kan vara, inte minst föräldrar till elever. "Det är lärarens jobb att mina barn ska lära sig! Det går med bra lärare! Kolla på Stavros eller vad han hette!"

Sätt en "superpedagog" i en klass i ett "problemområde" i en storstad och denna lär räkna med en saftig lönesänkning. Eleverna i Klass 9A fick skitbetyg på gymnasiet. Sätt en retarderad åsna med en folkpartistisk medlemsbok i en klass i ett "studiemotiverat" överklassområde och denna kan räkna med en ordentlig löneökning.

Självfallet ställer sig "allianspartierna" bakom förslaget. Att sätta svansen på åsnan är inte svårt. Allra minst när de för en politik som tar ifrån eleverna moroten i inlärningprocessen. D.v.s. framtidstron.

Magister Caligula ger förslaget IG = Icke godkänt. Och det betyget kräver jag inte ens lön för.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Nog minns vi dina "goa" betyg utan att vi gjorde några speciella insatser. Med din egen betygsättning skulle du ha en akningsvärd lön om du fick jobb i trelleborg.

/Eleven

dyermaker sa...

Ha! Jag vet vem den folkpartistiska åsnan är. ;)

Underbart skriv som jag just högläst för CJ!

Caligula sa...

Eleven: Det är omöjligt att diskutera olika fall av betygsättning utan konkreta exempel. Betygen är baserade på skrivna kunskapskriterier som man ska kunna motivera. Vissa uppgifter är enklare, vissa svårare. Att få högt betyg på ett delmoment är inte samma sak som att få det i slutbetyg. Men har man baskunskaperna och kan reflektera självständigt ska man ha bra betyg. Har du fått det så ska du känna dig förtjänt. (Vill du överklaga så kan du självklart göra det. En särskild prövning kanske kan sänka dig lite?) Fast med tanke på att jag gav minst 50% av mina elever IG i slutbetyg och majoriteten i en klass rentav fick streck (p.g.a. ickeprestation) så vette fan om jag överlevt särskilt länge i Trelleborg... ;-)

Dyermaker: Åh, tackar! Vem är CJ? :-)

broder Daniel sa...

CJ = Pamela Andersons karaktär i Baywatch, fråga Ruda! ;)

Caligula sa...

Daniel: Hahaha! Ja, såna blondiner bör man nog högläsa tydligt för! :-P