torsdag 19 januari 2012

Arbetarnas Bildningsförbund 100 år! - Kunskap är Makt!


2012! I år fyller ABF 100 år! Arbetarnas Bildningsförbund!

De senaste månaderna har jag haft som projekt att inventera arbetarbiblioteksmuseet på Statarmuseet vid skånska godset Torup. En gammal statarlänga uppbyggt efter autentiska personers berättelser och minnen. De flesta jag känner har en släkting som varit statare. Eller statarunge. Mormor. Pappas änka. Statarna var Välfärds-Sveriges sista som anställdes med slavkontrakt. Den största delen av lönen i natura: bostad (trång och vidrig), mat (ensidig och vidrig)... Det värsta var ändå att "statarens" anställningskontrakt gällde hela familjen: hustrun och barnen; oavsett mängd....

Men unga manliga statarspolingar i tonåren, efter skola och arbete med betor och hästar, började få ett nytt, syndigt lockande intresse: läsning!

På denna tiden var läsning såsom kramar förbannat omanligt!

För att göra en lång historia kort kämpade dessa till sig människovärde. Blev fackligt anslutna lantarbetare, med betyg som gav dem svårt att få ny anställning. Men som väldigt snabbt gav dem människovärdet tillbaka. Feodalismen och livegenskapen var inte längre förenligt med Den Svenska Modellen. Ens på landsbygden.

Det som bröt mönstret och till slut blev folkets vinning och frigörelse på landsbygden var just Bildningen! Politisk och Ekonomisk Makt räckte inte till! Det måste kompletteras med Kulturell Makt för att uppnå Treenigheten!

Kunskap är makt! Sanningen i detta bevisas av Överhetens övervinnerliga makt i form av okunskap!

1 kommentar:

Bo Wennström sa...

Läget 2012 av Bo Wennström alias dalaibow
Att tänka i makt och övervinna någon är fullt förklarligt då vi var i lägre nivåer i djurrikets barbarstadier. Nu närmar sig medvetenheten, genom just kunskap, trygghet, självkänsla och längtan, insikt om att krigsdoktrinära tankeklimat i form av fiender skapar nya fiender. Vi vill ha Kärlek och vänner vi kan älska villkorslöst i vetskap om att vi alla är EN och att det finns liksom ingen annan. Det jag tänker berör helheten
Politisk demokrati är inte uppnådd 2012. Den partipolitiska dominansen med sina sektliknande verksamhetsformer och sk partipiskor gör riksdagsledamöter till styrda knapptryckare. Boken knapptryckarkompaniet beskriver hur det står till i riksdagen, men kramar ändå partisytemet. Elektroniska röstsytem utreds förvisso nu igen, men den fördröjningstaktiken har pågått i tio år. Vi kan snart göra allt via internet utom att rösta. Politikerna vill inte bli styrda av folket. De vill ha makt att bestämma och att fplket skall krypa med plakat längs gator &torg med plakat.
Ekonomisk demokrati och makt ligger i privat (berövar)-intressena makt.
Kulturell demokrati, alla verksamheter drivs i hierarkiska pyramidala strukturer. Privat ägande dominerar och direkt demokrati med elektroniska röstsystem, för anställda, kunder och medlemmar är ännu en bit bort.
Industriarbetaren 2012 är medelklass och specialister i övre medelklass. De har liksom distanserat sig från den grupp som inte ”tål” konkurrensen och röstar även i högerpartiet, åtminstonde är de gråbetongsossar som är beredd köra över både solidariteten med de svaga och miljön för att behålla och helst öka sin materiella välfärd (konsumtionsnivå). Inte fel eller rätt med det för som alltid konsekvenser, det finns som sagt ingen annan och lämnar jag någon i slummen kommer jag förr eller senare att skörda den livsupplevelsen själv. Att sitta vid grytan och vara ödmjuk och givmild är fåtalet ännu icke begåvade att klara. Den absoluta ”nästakärleken” är dock bestämd avsikt och kan inte stoppas eftersom övermättnad kommer att uppnås avseende livsupplever som är nästakärlekens motsats och genom den övermättnaden framträder den längtan och hunger som ”verksäller” förändringen.
Gillar din blogg kram dalaibow