tisdag 17 januari 2012

Chili hetare än kärlek ♥



Rasisterna har rätt: det luktar vitlök på hela Gamlegården!

Det bästa är att det kommer från mitt kök!

Blev sugen på en rejäl laddning mat som räcker ett tag då man kommer hem ganska sent. Och vad passar bättre än chili con carne? Eller är smaskigare?

838 gram blandfärs, en stor hackad röd paprika, en burk kideybönor, två burkar vita bönor, två paket krossade tomater, några rejäla klyftor vitlök pressades i med cayenne, chilipulver samt ordentligt het chili i form av såväl sås som puré. Allt i en stor wokgryta. Ett par nypor riven cheddarost för smälta över. Rykande vitlöksbaguette, läckra oliver och isvatten till detta. Mätt som ett spett. Nu får det stå och dra i kylen ett par dar. Så smaken sätter sig ordentligt!

Jag lagade, åt och vilade middag efteråt till Umberto Ecos nya Begravningsplatsen i Prag som talbok. Vilken passade utmärkt väl. Jag förflyttades till Frankrike och Italien (trots titeln) under 1800-talets sista bistra decennier. Krig, revolutioner, hemliga agenter och terrorattentat. Garibaldi-krigens och Dreyfus-affärens era. Berättaren är en människohatare av Guds nåde: judar, frimurare, jesuiter, kvinnor.... allt och alla ska bekämpas till det bittra slutet. Fulspel, lögner och konspirationer. Breiviks manifest bleknar. Men det finns en sak han verkligen älskar: mat. Beskrivningarna av de läckra måltiderna är kompletta detaljerade recept. Vilket gör boken till lika mycket en kokbok som en psykologisk skildring och spänningsroman.

Ni förstår kanske varför det tilltalar mig lite extra?

Inga kommentarer: