måndag 16 januari 2012

Bastuklubb och oljemassage - en sumprunkares betraktelser



Kaffesump är utmärkt att återvinna. Man kan kompostera det (tror jag). Man kan använda det som gödning i blomkrukor (har jag för mig). Man kan rent av spå framtiden i det (har jag hört sägas). Och man kan smörja in kroppen med det under arombastu. Detta såg jag fram emot ikväll. Då det saknades sump blev det en alternativ "viftning" med kanel som doft. Dels var det badvaktens favorit, dels skulle julen avrundas. Jag tänkte föreslå att smörja in oss med tomtegröt. Men vi skulle vara tysta och harmoniska i bastun. Vilket jag uppskattar. I en senare viftning fick vi istället smörja in oss med olja. Nu känner man sig glansig och härlig i ansiktet och hela kroppen.

Det var svalkande härligt att hoppa i bassängen efteråt och simma några lugna längder. De spelade One of us med underbaraste Joan Osborne. Så sötvacker att den bara kan vara skriven av The Hooters. Jag kände ett plötsligt styng av lycka. Fick bita i läpparna för att inte salta bassängen med ett par tårar. Bubbelbad är extra värmande och avslappnande efter en stund i bassängen.

Det känns betryggande att bada bastu med en massa lönnfeta små gubbar. Det är så män ser ut. Skåningar som albaner. De sistnämnda försökte få de förra att turista i Albanien. "Du kan omöjligt se skillnad på muslimer och kristna.... Tjejerna har håret löst... Min farmor är muslim och gift med en ortodox.... Jag är muslim och dricker mer än du...!"
En bastu på ett offentligt bad är en fantastisk samlingsplats. Att mötas. Oavsett kroppshydda, ålder, klass, etnicitet och religion. Det är bara könsblandningen som saknas än så länge.

Jag läste en artikel i Dagens ETC om en rockskola i Kosovo-staden Mitrovica. Tyvärr delar floden ännu kosovoalbaner och kosovoserber. Men tjejer och killar från båda grupper lirade i samma band och upplöste motsättningarna. En underbar tanke. Som dessutom säger en del om Musikens Makt. Visst är religion ofta ett opium för folket. Men rasism och trångsynthet är alltid ett opium för folket.

Varför kan alla inte bara enas? Mötas? I en gigantisk bastuklubb! Gud får gärna vara med! Så länge han/hon sitter på en handduk!

What if God was one of us?
Just a slob like one of us
Just a stranger on the bus
Tryin' to make his way home?

Joan Osborne - One of us

2 kommentarer: