torsdag 18 mars 2010

Bland änglar och älvor


Det sägs ju att det som ingen vet har ingen ont av! Men i eftertankens kranka blekhet är jag överlycklig att jag köpte biljett till Sofia Karlsson i tid! För Konserthuset var fullknökat! Och det var folk som inte kom in! Själv hade jag en overkligt bra plats: exakt i mitten på den första raden! Och hade Sofia precis framför mig!

Jag satt, eller halvlåg, och tittade upp på en uppenbarelse! Två svullna bröst! Två äppelrosa kinder! Två blänkande ögon! Ett ljust lockigt änglahår! Och en rund mage som gjorde att hon fick luta gitarren åt sidan! Det är något väldigt speciellt med gravida kvinnor! En slags strålglans! När hon sen började sjunga Dan Andersson med en änglastämma var det nästan så att det brast för mig! Jag blev svullen i halsen och tårig i ögonen! Försöker, men kan inte beskriva det i ord! Det var verkligen en ängel som stod och sjöng för mig! Och resten av den fullsatta konserthallen!

Även hennes band var helt fantastiska! Hon hade två verkliga eteriska älvor med sig! Kompositören, textförfattaren och den helt fantastiska sångerskan Sofie Livebrandt fick kvällen till ära sitta bak en Steinway-flygel! Jag måste kolla upp hennes soloskivor (hon har även tonsatt ex. Dan Andersson och Emily Dickinson) och det måste ni också! Hennes och Sofias duetter, ibland med stämmor, var fullständigt magiska! Riksspelmannen och barockviolinisten Lisa Rydberg har gjort sig känd genom "Bach på svenska", och när hon i ett solonummer gjorde schottis av Bach hisnande man över verkligt fungerande crossover! Henrik Cederblom på gitarr och Olle Linder på kontrabas och trummor var sanslöst begåvade och coola! Samtliga i bandet bör kollas upp! Eller måste rättare sagt! Samspelet mellan musikerna var otroligt tight och upplagt för både humor och improvisationer!

Det handlade självfallet om folkmusik! Svensk, men även irländsk, amerikansk, rysk etc! Oftast i form av visa! Bara att få höra Dan Andersson nästan gå över i irländsk jig! Eller höra Sofia sjunga och spela tin whistle till Peps "Jag spelar för livet"! Fantastiskt lyckad crossover som sagt! Sofia spelade bouzouki och ett flertal olika gitarrer som hon ständigt stämde med en gaffel! Perfektion är ordet för den bruden! Själv tycker jag att hon ser häftigast ut med tvärflöjt! I synnerhet i profil när hon är på tjocken! Hon sjunger som sagt som en ängel, men överraskade ständigt genom att använda rösten på olika sätt (dock alltid klart och änglarent)! Som när hon plötsligt började en låt med kulning! Till passande suggestiva handtrummor! Hon sjöng en låt på begäran: en gravid dam i publiken hade i pausen skickat ett brev om att få höra en Anders Glenmark-låt som Sofia aldrig gjort live! Och ännu mindre bandet som fick och satte sig! Men Sofia sjöng! Och hela publiken var i himmelriket!

Det var mycket Dan Andersson till min glädje! De nattsvarta och otroligt vackra sångerna jag gråtit till hela vintern! Men även mycket av Sofias egna låtar! Om döden, livet, glädjen, sorgen, kärleken och verkligheten för vanliga arbetande vardagsmänniskor! Och Sofie Livebrandts egna låtar! Jag hade hoppats på "min" låt: Dan Anderssons "Julvisa i Finnmarken"! Den kom aldrig! Men det gjorde ändå inte ett dugg eftersom hon istället avslutade med "Till min syster"! Den perfekta avslutnings- och godnattsången! Näst sista extranumret var överraskande nog, åtminstone för min del, "Till havs"! Där de flesta i bandet sjöng med! Riktigt jävla häftigt!

Efteråt var jag helt paff! Var rädd att jag skulle svimma! Bokstavligt! Detta är utan tvekan bland det absolut bästa jag sett i hela mitt liv! Två timmar med gråten i halsen! Men i himmelriket!

(Jag tog inga bilder själv! En annan var ju respektfull och stängde av mobilen! ;-))

Inga kommentarer: