fredag 12 mars 2010

Fredags-jobb-blogg

Stör ni er på mina bindestreck? Jag har börjat använda såna mer och mer från att ha varit en fruktans-värd (skojar!) hatare av sådana! Men jag tycker ibland att det är bäst att binda ihop så mycket som möjligt! Jaja, min blogg är ett medel och inget mål!

Men det var inte det denna bloggen skulle handla om! Utan mer det tematiska: nu börjar jag känna mig lite "inne" i ett jobb och tycker att det är skitkul att skriva av mig mina intryck av det!

Första lektionen hade vi Religion B. Lite annan elevsammansättning än sist. Killen som var med då var det även nu. De båda tjejerna som var med då uteblev. Istället kom det två andra tjejer och en kille. Samtliga hade invandrarbakgrund hos åtminstone en av föräldrarna. Och de allra flesta var troende muslimer. En av tjejerna lärde mig den muslimska trosbekännelsen på arabiska (jag är som sagt lärare för att lära, inte för att "lära ut"*). Men jag glömde den lika snabbt, haha. Det var kul när hon berättade att hon läste den som aftonbön för att hålla Shaitan borta. Vi kom även in på djinner (gamla bekanta från "Tusen och en natt"), som eleverna klockrent jämförde med kristna demoner.

Jag vet inte om jag "kränkte" samma tjej när vi kom in på de kulturella skillnaderna mellan olika etniska grupper. Det är ju typiskt svenskt (appropå etniska fördomar) att ha IKEA-kort och alltid snofsigt och modernt inomhus. Men är man ute ska man visa sig anspråkslös i klädsel och sätt. Jag menade att det är tvärtom ju längre söderut man kommer: man har förfädernas beprövade inredning, men ska man ut ska man pråla framför spegeln i timmar, klä upp sig o.s.v. Sånt är tabu för "svenskar". Det höll eleverna med om, men "aftonbönstjejen" menade att hennes mamma inte var så noga med nya möbler, bara det var nystädat. Jag sa att "hon kanske är mer hippie, precis som jag". Den sista bisatsen hann jag inte med innan jag dödat två människor! De båda killarna! De kastade sig över bordet och bara asgarvade! Gjorde jag ett klavertramp? I så fall får jag rättfärdiga det! Hippiementalitet = brrra!!! Den ena killen, som jag nästan bor granne med, frågade jag om han brukade vara i moskén jag är nästan direkt granne med. Han kände imamen jag pratat om ett besök med väl och sa att han var väldigt "öppen". Trevligt. Dock tycks det vara trångt på fredagsböner. Han förklarade även hur det gick till. Och jag lyckas allt mer göra mina elever till lärare!

Så var det det där med att "löneförhandla". Hur mycket "planeringstid" skulle jag kunna/våga kräva för mina lektioner? Nu kände man sig så där liten igen... Men jag tänkte som Skorpan om den lilla lorten, kastade tärningen (det bästa man kan göra = efteråt kan man inte göra mer än att stå sitt kast) och knackade på hos chefen/rektorn. Dessutom hade jag rustat mig genom att besöka Lärarförbundet, visat upp mina scheman och frågat efter vad de sagt. De rekommenderade 100% utöver lektionstid. Det fick jag inte riktigt. Men det var fan inte långt ifrån. Gött att kunna skylla på facket. I synnerhet som han jag snackade med på facket heter Skyllberg i efternamn! Och känner min chef väl, i synnerhet som de dessutom tillhör samma förbund! (Bras-klapp: det är en rektor som har bakgrund som lärare i mina ämnen och som tar elevernas utbildning och kriterierna ytterst seriöst. Jag blev spänd på vad eleverna hade gjort för "sekt-undersökningar" när rektorn hade dem ist.f. mig, och omdömena var knappast i topp om man säger så. Alltså handlade det inte om att "frisera betyg", vilket är en fördom man annars har om friskolor.)

När den bördan lättat spelade först Bruno ytterligare en massa Meduza för mig i arbetsrummet! Wunderbahr! Dock tycks inte eleverna som hänger i vårt rum gilla det utan kräfver undermålig s.k. "provokativ" hipp-hopp! Skånsk wannabe-Emimem! Dagens ungdom! Fast sen begav det sig till matsalen!

Hamburgare! Jag tog två, men blev erbjuden fler! De såg ut som "normala" burgare! Men var flera centimeter tjocka! Så jag tryckte säkert i mig ett halvt kilo i enbart kött! Jag var proppmätt sen och ville bara däcka i fikarummet!

Religion för lärlingar! Vad ska man säga? "Jag vill härifrån"-snackerövar som bara behöver anstränga sig en sekund på en hyfsat text för att fatta det hela. Som spontant kommer med en massa smarta sarkasmer. Ty de kan. De fattar. De kan driva det många varv längre. Men finner ingen mening utan visar istället upp sina estetiska talanger. Det är därifrån man kan mjölka de riktiga talangerna.

Slutligen var det projektarbeten. Nästan bara hemarbeten. Bortsett från en kille som skrev en projektplan och ville göra en bong. Jag visste inte vad en "bong" är. Men tydligen något man röker ur. Kan vara opiater, men detta var för tobak. Jag godkände spontant. Trots att rökning dödar. Det kan ju vara en affärsidé. ................................ ;-)

Inga kommentarer: