onsdag 10 mars 2010

Jihad Jane - för hemsk för att avbildas?


På jobbet fick jag en ursäkt av killen jag fick skäll av igår. Gott så. Glömt och förlåtet. Man ska visa respekt mot både lärare, klasskamrater och elever. Dock fick jag "skäll" av mina elever idag eftersom jag inte visade tillräcklig respekt. Mot Gud!

Det var samhällstreorna som hade en jämförande uppgift: Gudssynen i kristendomen och en annan världsreligion. Två tjejer valde judendomen, en kille islam. Alla tre var starkt troende muslimer (utan vare sig hårbeklädnad eller skägg). Vi kom in i muntliga diskussioner och det var riktigt kul att höra vad eleverna trodde på. Vad som händer efter döden, Domens Dag etc. De tyckte inte att man visade Gud tillräcklig uppskattning om man inte trodde på och vördade denne. Att man hade skygglappar. Killen kom in på grejen om att avbilda Gud: Hur kan man avbilda något som är osynligt? Vilket såklart är en mycket intressant fråga. Men jag gick in i "försvarsställning" för de kristna (alla eleverna sa "ni" till mig när de pratade om kristna, även om jag talade om att jag inte är kristen). Att man kan använda symboler för att "avbilda" något abstrakt och osynligt. Som när man använder ett hjärta för att avbilda kärleken. Detta köptes dock inte av killen. Han menade att det var "respektlöst" att avbilda Gud när man inte vet hur denne ser ut. Jag förstår hur han tänker. Men jag menar samtidigt att det är av just vördnad kristna avbildar Gud (och Jesus m.fl.) på det sättet de kan. Tycker sen Gud att jag dissar honom får han ta det med mig på Domens Dag (fast det sista sa jag inte till eleverna). Hoppas att eleverna inte dömer mig allt för hårt nu och för evig tid!

Killen ville att jag skulle svara på frågor som jag menar är omöjliga att svara ja och nej på. "Eviga" trosfrågor. Som jag "borde kunna svara på som religionslärare". På det svarar jag ett klingande nej! Men läraren jag vikarierar för kunde minsann svara på sånt. Vilket jag inte tror (!) ett dugg på. Om hon inte är taliban och sitter inne med bestämda svar om vissa religioners riktighet. Vilket skulle förvåna mig ytterst då hon är synnerligen smart, bildad och filosofisk. Och go och supertrevlig. Vilket jag får slänga in en brasklapp och säga att eleverna jag hade idag också är. Inte som Jihad Jane! Som pryder löpsedlarna och ser ut som en Anna Anka som blitt galen åt mördarhållet och skulle göra sig bäst i burka med ett visir av tonat glas för ögonen! Och jag påstår definitivt inte att det är "respektfullt" att "avbilda" profeten Muhammed som en rondellhund!

2 kommentarer:

dyermaker sa...

Ja, "Jihad Jane" ser verkligen ut som prototypen för något som gått väldigt galet. ;D

Caligula sa...

En hemmafru som haft tråkigt tydligen.... man stärks ytterligare i sin feminism! Göran Hägglund kommer att skapa många jihad-Ulrike Meinhoffar! Vårdnadsbidrag dödar!