tisdag 23 mars 2010

Kosher i all sin dar!


Ni har kanske märkt att jag har två passioner: god mat och religion? Så det var spännande att gå på "Tro möter tro"-föreläsningen med två olika föredragshållare som behandlade frågan om matens roll inom judiska traditioner och högtider.

Bägge var sekulära israeler. Den förste karlen var fåraherde (!) och uppväxt i ultraortodox skola eftersom det inte fanns någon socialdemokratisk (som hans far ville ha). Han tog upp den historiska bakgrunden till kosher-reglerna. När han i detalj gick in på den ogenomträngliga väven av kosher-regler hos dagens ultraortodoxa judar var det svårt att inte skratta. För det hela är drivet in absurdum. Alla saker som inte får blandas. Inte bara maträtter utan även köksredskap och bestick. Eller åkrarna där växelbruk inte får praktiseras eftersom man då blandar på ett sätt som är icke-kosher. Men då kan man lura en annan att odla nåt annat där. På samma sätt är det OK för dessa korkskruvade personer att ta emot men inte ge blod. Vi fick en påse jordnötsbågar runtskickad som var full av stämplar från olika rabbinat som godkänt innehållet. De enda som känner till Coca Colas "hemliga ingrediens" ska vara vissa rabbiner (som godkänt drycken som kosher). Det är av yttersta vikt att noga kolla så inga småkryp har befunnit sig på frukt. Och kranvatten som kan innehålla plankton är strängt tabu. Dessa ultraortodoxa judar är lika främmande för "vanliga" judar och "normala" israeler som för "oss". Och det är i regel såna som föredragshållarna som får sten kastade på sig om de t.ex. stör sabbaten i ett ultraortodoxt kvarter genom att köra bil. Trots att det självfallet bryter mot sabbaten att kasta sten...

Tjejen, uppväxt i kibbutz med rysk mor och tysk far, med dansk man och student i Sverige efter tidigare studier i Tel Aviv, gick in på en massa olika judiska maträtter i Europa. Hon visade på hur mattraditionerna är präglade av den lokala kulturen, hos judarna som hos alla andra. Det började vattnas i munnen när jag såg rätterna bullas upp på powerpointen. En massa flottiga rätter (olja tycks vara A och O i judisk mattradition) med pepparrot och olika kryddor... Jag skulle vilja testa judisk mat! Dock är jag inte förtjust i söta bakverk... vilket judarna tycks vara (och kaffesörplande kristna svenskar för den delen).

Den enda gången de ultraortodoxa hade varit snäll mot tjejen var när de firade en högtid som gick tillbaka till "Ester" i Gamla testamentet. Ester var en "feministisk" hjältinna som räddade en upphängd karl genom att fylla dennes persiske fiende (ganska läsvärd bok). Så nu firas den högtiden där det går ut på att bli så full att man totalt förlorar omdömet. Så se det absolut inte som att jag svartmålar alla ultraortodoxa judar. Om jag ska fira en högtid med dem vet jag vilken det skulle vara. Dessutom skulle det förutsätta plakata deltagare om jag skulle få vara med och leka...!

Jag hann precis hem till Jonas Gardell och hans TV-serie. Ikväll handlade det helt och hållet om Jesus. Det måste vara skönt för kristna att slippa djungeln av kosher-regler. Å andra sidan: är de teologiska spörsmålen om vem eller vad Jesus var mindre krångliga?

Inga kommentarer: