onsdag 31 mars 2010

Smöret, Ester!


Idag har Ester namnsdag. Detta firade jag nyss genom att läsa Esters bok i Böckernas bok - Bibeln.

En kort, spännande och läsvärd bok. En korsning av "Tusen och en natt" och "Schindlers list".

Det utspelade sig på den persiske kung Xerxes tid (ej att förväxla med den klassiska TV-serien), då judarna var spridda i diasporan. Judinnan Ester var bedårande vacker och kom inte bara att ingå i kung Xerxes harem, hon blev dessutom hans mest älskade hustru och drottning.

Den onde Hamam (ej att förväxla med det trevliga badet) var även han kungens gunstling. Han kom att få högre rang än andra av kungens furstar. Men Mordokaj, Esters släkting och adoptivfar, vägrade att falla på knä för Hamam. Denne vredgades och lyckades få kungen att beordra förintelse av alla judar i riket, kvinnor som barn. Men Ester lyckades genom sin skönhet få kungen att vända på steken: Hamam blev själv hängd på den påle han rest åt Mordokaj (alltså omvänt mord-okej). Och judarna i alla kungens provinser fick rätt att försvara sig mot och förinta sina fiender, kvinnor som barn. Mordokaj blev kungens närmsta man, Ester fortsatt älsklingshustru och de levde lyckliga i alla sina dagar.

Till minne av detta firar judarna ännu idag fest- och glädjedagarna purim där de skickar matgåvor till varandra, gåvor till de fattiga samt dricker sig berusade och glada.

Så fick jag med lite judisk historia i pesachtid. Och lite nakna kvinnobröst. Ty fest, glädje, god mat, god dryck, berusning, solidaritet med fattiga och förtryckta samt nakna kvinnobröst är det vackraste som finns. Amen.


(Bilden föreställer Théodore Chassériaus målning "Esther" från 1841. Själv kallar jag den "Ester med gäster med gester".)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Att du bara orkar hålla på med ditt ordbajseri...

Caligula sa...

Kanske bajsnödig? Och sugen på att förkunna Bibelns budskap? Vänta bara, det kommer mera! Har ränneskita, sucker! ;-P