lördag 14 maj 2011

Bildning gör underverk















Jag älskar som sagt aforismer. Jag älskar också slagkraftiga paroller. Att på sin arbetsplats ständigt vara omgiven av detta är alldeles, alldeles underbart.

Tron gör underverk? Just frågetecknet knorrar till det något extra. Man ska minnas att alla svenska folkskolebarn skulle hjärntvättas med Luthers lilla katekes:
"Ingen överhet finns som, som icke är av Gud, all överhet som finnes är förordnad av Gud. Därför, den som sätter sig upp mot överheten, han står emot vad Gud har förordnat, men de som står emot detta de skola få sin dom."
De få böcker som fanns i lantarbetares och statares hem var i regel av religös påprackad karaktär. Därför var det fantastiskt att unga engagerade killar gav sig ut på cykel, sålde eller lånade ut böcker, startade igång studiecirklar och arbetarbibliotek. Gav de "bildningsfientliga" lantträlarna kunskap och självkänsla att kasta av sig sitt ok och finna styrka i sin enhet.

De fackliga rättigheter som idag stoppas i köttkvarnen är inget vi har fått gratis. Något att tänka på såhär 80 år efter skotten i Ådalen. Eller är jag helt ute och cyklar?

KUNSKAP LYSER
BILDNING BÅDE LYSER OCH VÄRMER

1 kommentar:

magda sa...

Absolut något att begrunda idag!