lördag 21 maj 2011

Land och flintastek





Fredagsmys: Blåbärssoda och musik från medeltiden och renässansen. Livsmedelsarbetarhistoriska studier. Ingen öl och rock'n roll här inte. Vitköttiga nektariner innan jag grillar flintastek och salsiccia. Hasselback och béarnaise till detta. Ägglikörglass som efterrätt till midnattskaffet.

Maten avnjuts till Ken Loachs episka Land och frihet. Om spanska inbördeskriget. Inte så mycket om kriget mellan republikanerna och fascisterna. Mer om det verkliga inbördeskriget. Det mellan antifascisterna och revolutionärerna själva. När "stalinisterna" i Internationella Brigaden (på Stalins direkta order) bekrigar "trotskisterna" och "anarkisterna" i arbetarmilisen POUM knyter sig min fullproppade magsäck. På samma sätt som när jag läste om samma sak i George Orwells självbiografiska Hyllning till Katalonien för 20 år sedan.

Mysigt ändå. Filmer som avslutas med knutna nävar på en begravning inger ett härligt pirr i magsäcken. Liksom kolsyran i den sista klunken blåbärssoda jag tömmer nu. Trots namnet ljuvligt röd. SKÅL FÖR FRIHETEN!!!!! NO PASARÁN!!!!!

2 kommentarer:

magda sa...

Du är ett föredöme i hur man lever sitt liv och tar väl vara på det!

Caligula sa...

Tackar! :-D