måndag 2 maj 2011

Kan Håkan Juholt ge sossarna pingvinvingar?






Första maj. Vårens antågande. Det är nu vi ska grönska, knoppas och få energi att skapa en rimligare värld. Möta Våren. Låta tusen blommor blomma.
Jag smet ånyo från Arbetarnas dag igår. Satt och myste på en gräsmatta av riktiga blommor istället. Njöt av högsommarvädret i april.

Så jag får rosenröd av sol, socialism och skam backa bandet ett par helger tillbaka. Till den skånska sossekongressen hemma på Sommarlust i Kristianstad. Där jag, Steve och Anton stack och frossade på gratiskaffe och gratismazarin. Men i absolut första hand för att lyssna på på Håkan Juholt.

Både jag och Steve blev tagna av Juholts "linjetal" på den nationella kongressen. Nu såg och hörde vi honom på plats. Och vi kände igen mycket i talet. Men blev knappast mindre tagna för det! Juholt är kanske den bästa talare jag lyssnat på "in real life". Han besitter verkligen det dramaturgiska. Spelar på hela känslospektrat. Man asgarvade! Man var ytterst nära lipen! Man jublade högt! Det var rentav på gränsen att en vänsterradikal som jag lämnade in en medlemsansökan till sosseriet på direkten!

Juholt är ingen vänsterradikal. En slik skulle knappast släppts fram. Han talar varmt för "marknadsekonomin" men kritiserar "Marknaden" och "kapitalismen". Men han har mer än känslosamma framställningar om att "ge medborgarna vingar". En personlighet. Humoristiska ord om att "pingvinerna lyckats bygga samhället bättre än Reinfeldt". Han talar om att "utrota barnfattigdomen". Han har för första gången på länge inom den rostiga sosseapparaten något litet att erbjuda: positiva löften och framtidsvisioner.

Han lyfter fram tre begrepp som i vår outsourcade tid otroligt nog nästan låter exotiskt sexiga i sin extrema träighet:

* Kunskapsbaserad ekonomi
* Värdeburen tillväxt
* Social investeringspolitik


Kanske kan detta sammanfattas i 80-talsordet "humankapital". Det ska satsas på "livslångt lärande" istället för sortering, segregering och utslagning. "Solidaritet och jämlikhet är tillväxtskapande. Det är ingen barmhärtighet. Det måste vi förklara för borgarna, för det har de aldrig fattat." På detta sätt görs åtminstione ett försök att slå hål på "de ansvarsfullas" malliga tjafs om: "Ni pekar på mycket, men vem ska betala?" Juholt tar upp saker som järnvägen, elmarknaden, skolan och sjukvården. Ordet är "sammanhängande". Avreglering är kaos och svindyrt för medborgarna. Skattepengar till skola och vård som istället går till rikskapitalisterna i skatteparadis är vansinne och oacceptabelt.

Nu ser jag självfallet inte Juholt som någon Messias. Socialdemokratins enda chans är att återvända till folkrörelseaktivismen. Men då måste de kunna leda. Inte genom att sätta sig över gräsrötter och väljare som maktfullkomliga politruker. Men genom inspiration. Att konkurrera med borgarna med borgarnas egen politik var ett ödesdigert misstag. Som inte bara Mona Sahlin föll på utan kanske hela den svenska socialdemokratin. Nu finns det enbart en väg att gå! Kan Håkan Juholt ge sossarna pingvinvingar?

Är det månne detta Håkan skriver under på i kontraktet med Steve på bilden? Hela Sommarlust-anförandet finns i en öronskärande upptagning nedan!

Juholts reformer är redan betalda


Håkans tal på Håkans S-kongress på Sommarlust

Inga kommentarer: