söndag 2 mars 2008

Appa Joppe -död eller levande!

Småbarnfäder verkar ha ett problem: plötsligt är de inte i centrum längre utan är degraderade till att på sin höjd vara familjeförsörjare. Förnedrande. Skaffa barn för en karl är ju rätt trevligt: ett skönt sprut, sen tar man en bärsa framför Eurosport. Inga grossesser, födslovåndor och utebliven sexlust. Men medaljen har en baksida: vilken roll har man som manlig barnägare? Ska man bara exploateras av frugan och ungen? Dräneras på tid, energi och pengar? Det måste ju tyvärr vara så att barnen biologiskt behöver mamman mest, det är ju där bröstmjölken finns.

Men så visade det sig att så är det inte alls. Varför har män överhuvudtaget nipplar? Därför att i fosterstadiet har inte Försynen bestämt sig riktigt än om det ska bli en grabb eller gräbba. Män KAN amma och laktera, producera bröstmjölk. Denna upptäckt revolutionerade knappast naturvetenskapen, reaktionerna kom på det kulturella planet. Värdekonservativa machofjantar som Paolo Roberto reagerade. "Jag tror inte att jag är i stånd att producera tillräckligt bra bröstmjölk". Varför inte? Killar kan! Kvinnor och män kan inte "komplettera" varandra. Saknar man nåt som person får man försöka ernå det själv. Männen idag behöver vinna tillbaka sin självkänsla. Vi duger och kan fan reda oss själva om det skulle vara så!

Minns ni TV-serien "Rädda Joppe -död eller levande!"? En pojke märkte att hans gosedjur, en mullvad i tyg, hamnat i soporna. Den skulle till soptippen förstod han. Hela serien handlade om att han skulle rädda sitt älskade keldjur från undergång. Är det inte detta det handlar om när vi pratar könsroller idag? Teddymullvaden Joppe, hans nos den var av garn. Vi får gosa med nallar när vi är små, men sen ska vi våldsamt ryckas från det. Är det konstigt att män blir våldtäktsmän? Vi, både män och kvinnor, måste skapa oss själva genom det bästa hos varandra. Det kemiska äktenskapet som alkemisterna eftertraktade. Yin & yang. Den perfekta balansen.

Jag ska strax in i köket och röra ihop lite lapskojs. Etymologiskt lär det komma från engelskan och betyda "måltid för hårdingar". Sånt som sjöbusar käkade. Till det tar jag folkbärs. Jag kommer ICKE att se Poison på Sweden Rock i sommar. Skulle vara om (heterosexuellt) hångel lockade. Venom är giftigare än Poison. Att sen sångaren Cronos är lite macho-feminin spelar ingen roll. Balans handlar inte om att gå från en ytterlighet till en annan. Nu ska en man få en födslosmärta:

"Pappa kom hem! För jag längtar efter dig! Kom hem lilla Joppe, jag saknar din boppe! Kom hem lilla pappa, du saknar väl att appa?"

2 kommentarer:

Caligula sa...

Glömde att säga att ofta har papporna större bröst än mammorna. Peace & Love!

Caligula sa...

PERSONLIGEN skulle jag nog inte appa om jag mot all förmodan skulle bli pappa. Men det beror enbart på att mina pattar enbart kan producera öl. Dessutom av en kvalitet som snarare skulle kräva tillvänjning än avvänjning. Och så mycket Sky-man är jag inte att jag skulle utsätta ett oskyldigt litet liv för detta. ;-)